„Росатом“ дава свое гориво на западни АЕЦ до 2021 г.


„Росатом“ дава свое гориво на западни АЕЦ до 2021 г. Руската държавна корпорация „Росатом“ планира до 5 години да завърши опитно-промишлената експлоатация на своето ядрено гориво ТВС-Квадрат за реактори на АЕЦ, построени по чуждестранни проекти, пише „Факти.бг“.

Така още през 2021 г. горивната компания на „Росатом“ – ТВЕЛ, ще може да премине към комерсиално използване на горивните касети ТВС-Квадрат в атомни централи с реактори с вода под налягане тип PWR. Това се предвижда в Програмата за иновационно развитие и технологична модернизация на „Росатом“ за периода до 2030 г.

Горивото ТВС-Квадрат на ТВЕЛ бе разработено в Русия с цел излизането на „Росатом“ на пазара на ядрено гориво за реактори тип PWR, работещи в АЕЦ с чуждестранен дизайн и в отговор на опитите за диверсификация на доставчиците за ядрено гориво.

През пролетта на 2014 г. първите тестови горивни сборки ТВС-Квадрат бяха заредени за изпитания в Трети енергоблок на шведската АЕЦ „Рингхалс“.

През май 2016 г. ТВЕЛ и американската компания Global Nuclear Fuel-Americas (GNF-A е съвместно предприятие на GE Hitachi, Hitachi Ltd. и корпорация Toshiba) подписаха споразумение за съвместна работа за излизането на ТВС-Квадрат на американския пазар за ядрено гориво за АЕЦ.

През юли тази година ТВЕЛ сключи първия договор с една от компаниите оператори на АЕЦ в САЩ за опитно-промишлена експлоатация на ТВС-Квадрат. Първите горивни сборки ТВС-Квадрат на ТВЕЛ се очаква да бъдат заредени в реактор на американска АЕЦ още през 2018 г.

ТВС-Квадрат е горивна касета с размери 17×17, разработена от руската компания ТВЕЛ за западен тип реактори PWR с 3 и 4 циркулационни кръга по дизайн на Westinghouse. Днес в експлоатация в САЩ има 35 реактора.

В основата на конструкцията на ТВС-Квадрат лежи многогодишният опит на разработване, производство и експлоатация на ядреното гориво в реакторите ВВЕР-1000.

Posted on 21.08.2016, in Икономика and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: