„Статус-6“ – модерното превъплъщение на „Торпедото на Сахаров“


"Статус-6" – модерното превъплъщение на "Торпедото на Сахаров"Още в началото на 50-те години на ХХ век академик Сахаров препоръчва на Сталин да се създаде „суперторпедо“, което да носи термоядрен заряд с огромна мощ. Според академика ако такова „суперторпедо“ се изстреля към американския бряг и удари в определени точки то би могло да предизвика „цунами“, т.е. изкуствени вълни, достатъчно високи, за да отмият крайбрежните американски градове. По онова време технологиите са на равнище, което не позволява осъществяването на проекта. Но днес ситуацията коренно се измени…

„Статус-6“ попадна във фокуса на общественото внимание през ноември 2015 год., когато на военно съвещание при Путин в обектива на снимащия оператор „случайно“ попаднаха зад рамото на докладващия генерал строго секретни материали. Тези материали съдържаха информация за новите руски „умни“ мегаторпеда с обхват до 10 000 км, с дълбочина на плаване над 1000 м, със скорост до 200 км/ч, а най-важното с бойна термоядрена глава с фантастичен капацитет от 100 мегатона.

На 19 ноември 2015 год. ЦРУ на САЩ публично потвърди наличието в Русия на „Статус-6“ с бойна термоядрена глава, чиято основна цел е да „гарантира поражението на военноморските бази на САЩ и крайбрежните градове.“ В същото време представител на ЦРУ, нарече „изтичането на информация за проекта обществено предупреждение и реакция на Москва предвид разполагането на системи за ПРО/противоракетна отбрана/ от Вашингтон…“

За разлика от междуконтиненталните балистични ракети „Статус-6“ не попада в никое от ограниченията на договора СТАРТ-3/Договора за ограничаване на Стратегическите Нападателни Оръжия между САЩ и Русия, известен с руското си обозначение като СНВ-3 (Стратегические наступательные вооружения – 3) и с английското като START III(Strategic Arms Reduction Treaty III) / и не нарушава международните задължения на Русия.

Особено важно е това, че е невъзможно да бъде прехванато това „суперторпедо“, защото е оборудвано с изкуствен интелект. „Статус-6“ може да използва за да достигне целта си най-сложни и нетривиални маршрути, да атакува врага, когато той не очаква, тъй като няма никакви средства за откриване и противодействие. Дълбочината на хода над 1 километър прави почти безполезни срещу него всички съществуващи досега оръжия.

По някои разкрити данни „Статус-6“ може да бъде оборудван с ядрен реактор, който използва като охлаждащата течност вместо вода течен метал – сплав от бисмут и олово. Такъв тип реактори са разработвани в Съветския съюз още през 70-те години на миналия век. Той е бил тестван на подводница проект 705 – „Лира“.

В допълнение ще кажем, че много е вероятно вместо традиционния винт „мегаторпедото“ да бъде оборудвано с водометен двигател. Същият е тестван на руската подводница проект 877 – „Aлрос“. Това означава, че в спектъра на шум на „Статус-6“ ще отсъства нискочестотният компонент – единственият, който позволява на акустични инструменти да откриват движещи се под вода обекти.

Не е изключено „Статус-6“ да се използва и в качеството на тектоническо мегаоръжие, т.нар. проект «Меркурий-18», разработван още във времената на СССР. Тук трябва да подчертаем, че като отговор на вече споменатата статия на американски експерти във “Foreign Affairs” в списанието на Министерството на отбраната на РФ – „Красная звезда“ излезе материал. В него бе напомнено откровено по армейски, че всякакви мечти на САЩ за превантивен мощен удар са опасна самоубийствена фантазия.

Posted on 20.08.2016, in Анализи, Въоръжени сили, Наука и технологии and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: