В Сирия е изпитано новото руско оръжие „Краснополь“


В Сирия е изпитано новото руско оръжие "Краснополь"Сирия стана изпитателен полигон за повечето руски високоточни системи за въоръжения, като изключение правеше артилерията. Съвсем наскоро правителствената армия за първи път използва за обстрел на терористите управляеми 152-мм снаряди „Краснополь”.

Преимущества на снарядите е възможността за използване дори на стари оръдия като съветските гаубици Д-20 от 1947 г., наред със съвременните артилерийски системи 2С3М „Акация”, 2С19 „Мста-С” и 2А65 „Мста-Б”.

За увеличаване на далечината на полета снарядът има реактивен двигател или дънен газогенератор. Разкритите аеродинамични повърхности осигуряват планиране към целта и увеличава далечината.

Целта се осветява от лазерен далекомер-целеуказател. В крайния участък на полета главата за самонасочване на „Краснополь” се ориентира по лазерното петно и управлява аеродинамичните кормила. Вероятността за точно попадение е 90%.

Далечината на стрелбата на съвременните модели на „Краснополь” е 20-25 км. Снарядите се произвеждат с руския калибър 152 мм и по стандартите на НАТО от 155 мм за нуждите на Индия и Китай.

Съществува и разновидност със спътниково насочване, използвана от руската гаубица „Коалиция-СВ”. Масата им е около 50 кг с 6,5-10 експлозив.

Posted on 18.08.2016, in Въоръжени сили, Наука и технологии and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: