САЩ провалят газовите сделки между европейските страни и Русия


САЩ провалят газови сделки между европейските страни и РусияВашингтон оказва натиск върху европейските страни, за да попречат да бъдат сключени газови договори с Русия и да придвижи собствените си проекти, пише австрийското издание „Ди Пресе“ (Die Presse) в статия, цитирана от „Взгляд“.

Като пример изданието посочва сделка между австрийската „О Ем Фау“ (OMV) и „Газпром“. Плановете били в замяна на дял в проекта за добив на газ в Сибир „О Ем Фау“ да предостави на руската компания активи на своето дъщерно дружество в Норвегия.

„Максималният дял, който Русия може да получи е ¼ от дружеството „О Ем Фау Норге“ (OMV Norge). Разликата по сделката трябвало да бъде компенсирана от норвежците в брой. Това обаче не е така лесно“, се посочва в статията.

Защо норвежците започнали да се дърпат? Във висшите кръгове на руско-европейския газов бизнес предполагат, че са наясно с причината и тя има малко отношение към австрийския концерн.

„О Ем Фау“ се е препънала в геополитически конфликт, споделя пред австрийското издание източник от газовите кръгове, пожелал анонимност. Според него става въпрос за конфликт, напомнящ на времената на студената война.

След обявяването на сделката за размяната на активи в началото на април в Санкт Петербург, САЩ оказали натиск върху Норвегия, пише „Ди Пресе“.

Вашингтон проявява „невиждана активност на всички равнища в Европа“, като се опитват да провалят газови сделки между европейските страни и Русия, потвърждават и хората, които водят преговорите по „Северен поток 2“.

„Дания се оплаква, че е в безизходица, защото няма нищо против газопроводът да бъде разширен, но не иска да предизвика недоволството на Вашингтон“, се отбелязва в статията.

Posted on 16.08.2016, in Икономика and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: