Обвиниха Саакашвили във фалшифициране на дело за убийство


Обвиниха Саакашвили във фалшифициране на дело за убийствоСпоред прокуратурата Саакашвили, „злостно използвайки своето служебно положение”, е участвал във фалшифицирането на това наказателно дело заедно с тогавашния министър на вътрешните работи Вано Мерабишвили, бившия началник на департамент „Конституционна сигурност” Дата Ахалая и с други длъжностни лица.

По-рано на Саакашвили бяха повдигнати обвинения по още няколко разследващи се наказателни дела.

На 20 октомври Мерабишвили беше осъден на три години лишаване от свобода по делото за убийството на Гиргвлиани. Обвиненията са заради превишаване на служебните пълномощия и прикриване на данни от следствието.

По делото Гиргвлиани беше осъден и бившият служител на МВР на Грузия Геронтий Алания, който е обявен за издирване, както и бившият служител на полицията Валериан Метревели, осъден на 4,5 години затвор. Алания задочно е осъден за същия срок.

С друг обвиняем по делото — Олег Мелников, който активно сътрудничи със следствието, е сключено извънсъдебно споразумение. Фигурант по това дело е и Ахалая, който сега се намира в Гърция и се решава въпросът за неговото екстрадиране. Неговото дело е в отделно производство.

През януари 2006 г. служителят на банка Сандро Гиргвлиани бил в един от тбилиските барове заедно с приятеля си Леван Бухаидзе. На съседната маса седели ръководителят на департамент „Конституционна сигурност” на МВР Дата Ахалая, неговият заместник Олег Мелников, началникът на Генералната инспекция на МВР Василий Санодзе, началникът на Службата за връзки с обществеността на МВР Гурам Донадзе, съпругата на министъра на вътрешните работи Вано Мерабишвили — Тако Салакая, както и позната на Сандро Гиргвлиани — Тамара Майсурадзе. В бара избухнала кавга с тази компания.

След това пристигналите служители на МВР в цивилна униформа извеждат Гиргвлиани от бара, вкарват го в автомобил и изчезват. В същия ден тялото на убития Гиргвлиани е открито край село Окрокана (предградие на Тбилиси) с признаци за насилствена смърт.

Реклами

Posted on 15.08.2016, in Общество and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: