Голямата игра на Путин: Стратегия на три фронта


Голямата игра на Путин: Стратегия на три фронтаМосква иска да наложи нов международен ред

Искрите по протежение на границата с Украйна, кървавата битка в Алепо, Сирия и помирението с Турция – това е тристранната стратегия, с която президентът на Русия Владимир Путин се опитва да установи нов амбициозен международен ред около Руската федерация. Това коментира в уводна статия в италианският вестник „Ла Стампа“ главният редактор Маурицио Молинари. Статията е озаглавена „Голямата игра на Путин: стратегия на три фронта“.

Според Молинари Путин възнамерява да намали значително влиянието на САЩ в трите региона. В Украйна той иска да отслаби влиянието на Вашингтон като гарант за демокрацията в Източна Европа, В Сирия демонстрира военен капацитет, който да е по-голям отколкото коалицията срещу джихадистите, която наброява 60 държави, начело с Обама, а в Турция иска да прокара разделителна линия на страната с НАТО, като използва чувствителността на Ердоган по отношение на живеещия в САЩ Фетхуллах Гюлен, обвинен за организирането на неуспешния опит за преврат.

В помощ на Путин в тази голяма игра е създавания в последните години образ на Запада като разкъсван от противоречия в областта на миграцията и заплашен от тероризма, лишен от силни лидери, което ясно беше изразено в откъсването на Великобритания от ЕС.

Голямата амбиция на Путин, според главния редактор на „Ла Стампа“ е да се създадат основите на нов международен ред, в който центърът да не е Запада.

Русия изгражда поредица от привилегировани отношения с държави, които се ръководят от различни, в сравнение със западните демокрации, политически модели – от Беларус до Турция, от Египет до Иран, както и бившите съветски републики от Централна Азия.

При това Москва използва различни инструменти за влияние, които включват енергийни инвестиции, военно присъствие и достатъчно ефективна демонстрация на „мека“ сила, което е видно и от нарастващата популярност на телевизионната компания RT (Russia today) в арабския свят.
Реклами

Posted on 15.08.2016, in Анализи, Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: