Лишиха Михаил Саакашвили от право на политическа дейност


Лишиха  Михаил Саакашвили от право на политическа дейностСпоред действащото законодателство бившият президент на Грузия Михаил Саакашвили няма право да оглавява партията „Единно национално движение”, както и да води всякаква политическа дейност в Грузия, тъй като се явява гражданин на друга страна, заяви ръководителят на Службата за финансов мониторинг на политическите партии Зураб Азнауршвили.

Във вторник пред журналисти той каза: „Според закона „За политическите обединения на гражданите” гражданин на друга страна няма право да води политическа дейност в Грузия и съответно партия „Единно национално движение” трябва да смени своя лидер. В противен случай това ще бъде нарушение на закона.”

Азнауршвили не изключи по отношение на партията на Саакашвили да бъдат предприети санкции, ако изискването на закона не бъде изпълнено.

От „Единно национално движение” заявиха пред „Интерфакс”, че въпросът за смяна на лидера изобщо не е разглеждан от тях.

Украинският президент Пьотр Порошенко предостави на Саакашвили, който се явява негов съветник, украинско гражданство и го назначи за началник на Одеската областна държавна администрация.

В Грузия Саакашвили е обявен за издирване по редица наказателни дела, засягащи в частност злоупотреба с пълномощия. Освен това той е обявен и за международно издирване.

Въпреки нееднократните искания на грузинската прокуратура, Саакашвили не е обявен за издирване по линия на Интерпол.

Posted on 14.08.2016, in Международна политика and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: