Русия с голяма заявка за лидерство в Черно море


Русия с голяма заявка за лидерство в Черно мореТази седмица президентът на Русия Владимир Путин проведе серия от срещи с лидерите на страните от черноморския и каспийския басейн. Тези действия на Москва са насочени към укрепването на Русия в статуса й на регионален лидер, твърди списание The National Interest.

В понеделник в Баку преминаха тристранни преговори между президентите на Русия, Азербайджан и Иран. Владимир Путин, Илхан Алиев и Хасан Роухани обсъдиха новите инфраструктури проекти, които трябва да свържат Европа и южна Азия. Проектът за «транспортен коридор» придобива реални измерения, отбелязва аналитикът.

Независимо от разногласията по някои въпроси (например по начина на разделяне на Каспийко море между страните на няколко зони), лидерите на трите страни се съгласиха, че подкрепата на установения в региона статус-кво е изгодна за всички страни, добавя Гвоздев.

Според различни източници, Роухани е помолил Путин да информира президента на Турция Ердоган за  позицията на «тройката», с когото руският лидер се срещна по-късно в Санкт Петербург. Еродган пристигна в Русия с извинения за инцидента със Су-24 и това вкара в преговорите нови перспективи, пише експертът.

Един от главите резултати от срещата между двамата президенти е компромисът между Москва и Анкара за Сирия. За разлика от американските политици, които често неоснователно настояват сирийският президент Башар Асад да напусна властта, Ердоган успя да види негативните последствия от конфликта си с Русия.

Турция се плаши най-много от перспективата на границата й да се образува кюрдска автономия.

Тези страхове биха могли да се превърнат в реалност, ако и Москва, и Вашингтон заложат на кюрдите в Сирия, отбелязва журналистът.

Срещата на Путин с Ердоган се проведе на фона на влошените отношения между Анкара и Брюксел. Докато отношенията между Русия и Турция се подобряват, важността на Анкара като потенциална транзитна държава за доставка на газ в Европа нараства.

Турция може да се превърне в мащабен хъб за Стария Свят, ако през нея премине Трансанатолийският газопровод (TANAP) и «Турски поток» на Русия.

 

«Сега Путин има алтернативи — вариантът с «Турски поток» отново е в сила, в процес на разработка е и проект за нов търговски маршрут в Персийския залив чрез Иран (както и втора част на «Северен поток»).

«Русия прави силни залози, за да се превърне в арбитър на черноморския басейн», — отбелязва експертът.

Posted on 13.08.2016, in Анализи, Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: