Турция предлага на Русия съвместна операция срещу „Ислямска държава“ в Сирия


Турция предлага на Русия съвместна операция срещу "Ислямска държава" в СирияТурската страна продължава да изпраща нови политически сигнали сред помирителната среща Путин и Ердоган в Санкт Петербург на 9 август.

Анкара е готова да обсъди с Русия вариант за съвместна операция срещу групировката „Ислямска държава“ в Сирия.

Това оповести турският външен министър Мевлют Чавушоглу по телевизия по турската телевизия NTV. „Ще обсъдим всички детайли. Ние вече призовахме Русия за съвместна операция“, изтъкна министърът.

„Да, идеята за съвместна операция все още е в дневния ред“, каза министърът в отговор на съответния въпрос. Той напомни, че „въпреки кризата в отношенията с Русия в онзи период, Турция е продължавала да призовава за съвместна борба с ИД.

„Ние знаем къде се намират бойците на ИД. Ние винаги призовавахме заедно да се съсредоточим върху операции срещу тях“, посочи той. Чавушоглу изтъкна още, че „занапред ВВС на Турция много по-активно ще участват в операциите срещу ИД“ в състава на международната коалиция.

Той подчерта още, че „след опита за преврат имаше проблеми с активното използване на авиобазата Инджирлик от международната коалиция, но сега те вече са разрешени“.

Турция не възразява срещу участието на сегашното ръководство на Сирия процеса на политическия преход, това пък заяви турският посланик в Москва Умит Ярдъм.

„Ние искаме съществуващото политическо ръководство да участва в този процес. Ние искаме преходният период в Сирия да протича максимално мирно, без нови човешки трагедии“, посочи дипломатът.

Ярдъм по-специално призна противоречията между Москва и Анкара относно сирийски Кюрдистан. „По този въпрос позициите на Русия и Турция се различават. Но ние обсъждахме тези въпроси и преди, и на 9 август, ще ги обсъждаме и занапред“. На 9 август бе историческата помирителна среща Путин-Ердоган в Санкт Петербург.

Въпреки различията посланикът добави: „…но ние сме единни, че искаме да съхраним Сирия като единна държава, като единна политическа структура в Сирия“.

„В нито една кризисна ситуация възгледите на държавите не могат да се сменят в рамките на един ден. Но на 9 август ние създадохме платформа за геополитически диалог, разрешаването на ситуация на Алепо и другите аспекти трябва да се решават колкото се може по-бързо. Всички въпроси са обсъждани и ние се договорихме да работим“, добави посланикът.

Posted on 12.08.2016, in Анализи, Балканите and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: