Турция може да се преориентира към Евразия


Турция може да се преориентира към ЕвразияВсички медии правят анализ на срещата между Владимир Путин и Реджеп Ердоган.

Повечето отбелязват темите, които са се засегнали по време на разговорите между двамата президенти.
Интересен анализ обаче се среща в белоруския сайт Sputnik.by, който отбелязва, че главният резултат от срещата между Путин и Ердоган е намерението за създаване на руско-турски стратегически Алианс, който в по-далечен план, в зависимост от вътрешната и външна ситуация в Турция, може да се пристъпи към реалното му формиране.
В Анализа, направен от Арсений Сивицкий, директор на Центъра за стратегически и външнополитически изследвания в Минск, се отбелязва още, че Еродоган може да пробва да изиграе „руската карта“, за да отслаби натиска от страна от САЩ и ЕС, както и да избегне външната изолация от страна на Запада.
Ако обаче „руската карта“ не проработи, а ЕС и САЩ не изпълнят условията на Ердоган, който иска от Брюксел да се отменят визите за турските граждани, а от Вашингтон да предаде Гюлен, това ще му всички необходими основания да даде началото на евразийския обрат на Турция към Русия.

И тогава на фона на усилващата се изолация на Турция от страна на Запада, евразийската интеграция с участието на Русия вече може да се счита за напълно реална, а не само плод на геополитически сценарий.
А докато Анкара определи новите си външнополитически приоритети, това не пречи на Москва да играе своя игра. С възстановяването на отношенията с Турция, Кремъл получава нов лост на въздействие – не само на ситуацията с Близкия Изток, но и на ЕС и даже на САЩ.
Според руските колеги, реализацията на проекта „Турски поток“ не само ще превърне Турция в енергиен транзитен възел на региона, но ще увеличи зависимостта на ЕС от руския газ, прекратявайки вариантите на доставки на газ от Каспийския регион.

Взаимодействието между Турция и Русия по отношение на кризата в Сирия и в сферата на противодействие с тероризма може да повлияят и на преформатирането на антитерористичната коалиция под егидата на САЩ.

Анализът е подкрепен и от някои руски медии, в които също се споменава за възможен сценарий Турция да се преориентира към Евразия и да встъпи в БРИКС.

Posted on 11.08.2016, in Анализи, Балканите and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: