Приднестровието – непризнатата република


Приднестровието – непризнатата република През 2015 г. Приднестровката молдавска република вече отдавна е съвсем различна държава от Молдова. В Приднестровието няма грам национализъм. Много етноси съжителстват без никакви конфликти – руснаци, украинци, молдовци, българи и други.

Официалните езици в републиката са три – руски, украински и молдовски. Според приднестровци те поддържат истинската традиция на молдовския език, а не неговото извращение в Молдова. Автентичният молдовски е на кирилица, а не на латиница. Табелите са на тези три езика, което за пореден път показва, че конфликтът в Приднестровието е бил политически, а не етнически.

Дори част от молдовците признават, че в Приднестровието се пази автентичният дух на тяхната култура, а не румънизираният неин днешен вариант.

Младата република успешно е развила институции. Глава на държавата е президентът, който назначава и правителството.

Приднестровието съвсем не е този юрски парк на социализма, както го описва част от враждебните медии. Градът Тираспол наистина не се е отказал от историята си, паметниците на Ленин стоят недокоснати и поддържани, но това е град, който се развива.

Въпреки че Приднестровието е притиснато от двете страни от две понастоящем луди държави като Украйна и Молдова, столицата се развива, никнат нови сгради, модерни хотели, появило се е ново осветление, а какво да говорим за пътищата, които, макар и не чак дотам добри, са в пъти по-добро състояние от тези в Украйна, например.

Приднестровската рубла също е в завидно състояние на фона на валутите в съседните държави. Нейната стабилност, разбира се, си има цена. В последните 6 месеца бюджетните служители (на руски ги наричат с прелестната дума “бюджетники”) не получават по 30 на сто от заплатата си, но това е цената за поддържането на икономиката в добро състояние.

Разбира се, решението за това на президента Евгений Шевчук предизвиква социални брожения и в резултат опозицията на държавния глава на практика спечели парламентарния вот, което обаче е още едно доказателство, че в Приднестровието има реална демокрация.

В момента обаче ПМР има достатъчно външни проблеми за решаване. От няколко години насам Молдова отново е стегнала хватката си около Приднестровието и се опитва по всякакъв начин да вреди.

Последната идея на молдовците е да поискат от Украйна да сложат свой собствен граничен пункт на границата с нея. Така ще се получи особена ситуация – граничен пункт на ПМР, митница на Молдова и още една на Украйна. Това ще е опит за икономическо задушаване на Приднестровието.

Молдова води истинска хибридна война срещу нас, категоричен е външният министър на ПМР Виталий Игнатиев. Той описва всички трудности, през които минават отношенията между двете държави и как Молдова се опитва да води и информационна война срещу Приднестровието.

Въпреки това, републиката е решена да издържи, защото хората й отдавна са доказали, че не се предават лесно.

Posted on 07.08.2016, in Анализи, Вътрешна политика and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: