Путин и Борисов обсъдиха проектите “Южен поток” и АЕЦ “Козлодуй”


Путин и Борисов обсъдиха проектите“Южен поток” и АЕЦ “Козлодуй”Руският президент Владимир Путин е обсъдил по телефона с българския министър-председател Бойко Борисов актуални въпроси на двустранното сътрудничество.

Акцент в разговора са били съвместните проекти в сферата на енергетиката, съобщи пресслужбата на Кремъл, цитирана от ТАСС.Путин и Борисов са се споразумели да активизират сътрудничеството в рамките на руско-българската междуправителствена комисия по икономическо и научно-техническо сътрудничество. Други подробности от разговора не се уточняват.

В сферата на енергетиката един от най-големите в отношенията между двете страни е нереализираният проект за газопровод “Южен поток”, отбелязва ТАСС. Планирано беше той да бъде прокаран по дъното на Черно море и чрез него да се доставя руски газ през България до Балканите и Италия. Европейският парламент обаче препоръча на България да се откаже от проекта и в края на 2015 г. той беше замразен, посочва ТАСС.

Сътрудничество между Русия и България съществува и в сферата на атомната енергетика, по-специално модернизирането на АЕЦ “Козлодуй”, допълва ТАСС.

Часове по-късно от правителствената пресслужба съобщиха, че президентът Путин и премиерът Борисов са обсъдили създаването на работни групи, които да направят преглед на енергийните проекти между двете страни. Експертите ще обсъдят проблемите и възможностите за тяхното преодоляване при спазване на правилата, валидни за Европейския съюз.

Разговорът е бил по инициатива на премиера Борисов “ден след получения отговор от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер по поставените от българското правителство въпроси, отнасящи се до реализацията на различни енергийни проекти като газоразпределителния център „Балкан”, „Южен поток“, „Бургас-Александруполис”, ядрена енергетика”, се казва в съобщението.

Премиерът Борисов подчертал, че и към момента на пристанищата в Бургас и Варна сесъхраняват тръби, предназначени за изграждане на проекта „Южен поток“.

Както е известно, в писмото си Юнкер отговори, че през газов хъб в България може да минава и руски газ, ако се спазват правилата на ЕС.

Страната ни може да построи и нов ядрен реактор, като затова е нужно да уведоми Европейската комисия, както изисква договорът за Евратом, отговори също Юнкер.

В края на юни министърът на енергетиката на Русия Александър Новак каза, че страната муима готовност да построи “Южен поток” при потвърден интерес от България и Европейския съюз.

Реклами

Posted on 06.08.2016, in Балканите, Енергийни проекти and tagged , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: