Русия и Абхазия – съюзничество и стратегическо партньорство


Русия и Абхазия - съюзничество и стратегическо партньорствоВ отговор на предприетия в последните години на СССР курс на независимост от страна на Тбилиси Абхазия обяви суверенитет.

Суверенитет обявиха и в Южна Осетия, която до онзи момент се опитваше да издигне статута си до автономна република в състава на Грузинската ССР.

И в двата случая противопоставянето на републиканския център и покрайнините доведе до бойни действия. В случая с Абхазия те бяха много по-продължителни и кръвопролитни. Броят на жертвите достигна 14-16 хил. души.

Заради конфликта в Южна Осетия загинаха най-малко 1000 души. И двата конфликта завършиха с разполагане на миротворци.

В Южна Осетия през август 2008 г. те бяха атакувани от грузинските войски, които предприеха настъпление срещу южноосетинската столица Цхинвали.

Един от резултатите от последвалата петдневна война между Русия и Грузия бе признаването на Южна Осетия и Абхазия от Москва и разполагането на руски войски там.

През 2015 г. в сила влезе договор между Русия и Абхазия за съюзничество и стратегическо партньорство, а в случая с Москва и Цхинвали – споразумение за сътрудничество и интеграция.

В момента единствената платформа за диалог между Сухуми и Цхинвали от една страна и Тбилиси – от друга са дискусиите за сигурност и стабилност, които се провеждат в Женева под егидата на ООН, ЕС и ОССЕ.

Posted on 05.08.2016, in Анализи, Международна политика and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: