Косачов: Целта на САЩ в Сирия е дестабилизиране на ситуацията с цел смяна на режима


Косачов: Целта на САЩ в Сирия е дестабилизиране на ситуацията с цел смяна на режимаСАЩ не могат да отбележат успехите на Русия в Алепо, тъй като по този начин биха признали погрешността на залога си за смяна на режима в Сирия. Това заяви председателят на комисията по международните въпроси в Съвета на федерацията на РФ Константин Косачов, коментирайки призива на държавния секретар на САЩ Джон Кери към Москва и Дамаск да се въздържат от настъпателни операции в Алепо, както и на твърденията на Пентагона, че САЩ не си сътрудничат по военна линия с РФ за Сирия, предаде ТАСС.

„За американците абсолютно точно е важна не толкова динамиката на ситуацията в Сирия, колкото възможността да отстояват монопола си да управляват страни и народи“, каза той.

„За тях потвърждаването на успеха на руските действия и сътрудничеството с въоръжените сили, подчиняващи се на Башар Асад, би било очевидно потвърждение на това, че началният им залог за смяна на режима в Сирия е бил грешка, която само допълнително дестабилизира ситуацията в страната“, допълни депутатът.

„Алепо е стратегическа част от сирийската история, една от крепостите на въоръжената опозиция. Ясно е, че там има хора, които са част от терористичните групировки, както и такива, които не са“, продължи Косачов.

„Във всеки случай възстановяването на контрола на правителството над Алепо би било много сериозен елемент, който би укрепил позициите на Башар Асад и поддръжниците му“, добави той.

По думите му, не това е целта на САЩ, а точно обратното – дестабилизирането на ситуацията, за да може след това там да се появят лоялни към Вашингтон ръководители.

„САЩ частично успяха да постигнат това в Ирак. Очевидно, не им се получи в Либия. Видимо, американците все пак се опитват да превърнат Сирия в история на успеха си“, отбеляза депутатът.

„Ситуацията в Сирия продължава да се развива по изключително негативен начин. Липсва сътрудничество между Русия и САЩ при всички налични признаци за подобно взаимодействие. Все още е рано да говорим за такова. Липсата на сътрудничество като цяло лежи напълно на съвестта на САЩ“, добави сенаторът.

Москва многократно е предлагала подобен формат на сътрудничество, но „американците не са се появили в Сирия, за да работят там заедно с Русия“, припомни Косачов.

Posted on 02.08.2016, in Анализи, Международна политика and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: