Ердоган обяви военна реформа


Ердоган обяви военна реформаЗанапред всички военни командири и началници ще бъдат подчинени пряко на Министерството на отбраната, заяви турският президент Реджеп Ердоган в интервю за телевизионния канал „Хабер“. Понастоящем висш орган на оперативното ръководство на въоръжените сили е Генералният щаб.
Ердоган посочи, че шефът на Генералния щаб – най-висшия военен в страната, и националната разузнавателна служба, известна като МИТ, трябва да преминат на пряко президентско подчинение. В момента те са подчинени на премиера. Тази промяна ще изисква конституционна промяна и, следователно, подкрепа от опозиционните партии, отбелязва Ройтерс.
Поставянето на генщаба и на разузнаването на президентско подчинение съответства на амбицията на Ердоган за приемане на нова конституция на страната, която да я превърне от парламентарна в президентска република, и би увенчало усилията му да концентрира огромна власт в ръцете си, добавя агенцията.
Президентът каза още, че ще бъдат ликвидирани военните академии, като ще бъдат заместени от национален военен университет. Ще бъде намален и численият състав на жандармерията, но в замяна ще бъде засилено въоръжението й. Това според Ердоган ще повиши тяхната ефективност. Жандармерийските сили за сигурност се използват най-активно в борбата срещу кюрдските екстремисти в югоизточната част на страната. Президентът обеща, че борбата срещу кюрдските бунтовници ще продължи.
Някои от промените, за които той говори в интервюто, ще бъдат обявени в официалния правителствен вестник.
Едно от най-интересните твърдения на президента в интервюто бе, че намиращият се в САЩ турски ислямски духовник Фетуллах Гюлен, обявен за ключова фигура зад превратаджиите, всъщност е само пионка на друга „движеща сила“, която стои зад него.
Това според Ройтерс е пореден намек на Ердоган, че Западът като цяло и по-конкретно САЩ стоят зад потушения военен метеж. В Турция след опита за преврат упорито се разпространяват такива конспиративни теории. Един проправителствен вестник открито писа, че пучът е бил финансиран от ЦРУ и е бил ръководен от американски генерал от резерва по мобилен телефон от Афганистан, припомня агенцията. САЩ отрекоха каквато и да е причастност към опита за преврат, както и да са имали някаква предварителна информация за него.
Самият Ердоган, припомня Ройтерс, нарече „срамна“ позицията на западните страни, които показвали по-голяма загриженост за съдбата на заговорниците, вместо да изразят солидарност със страната съюзничка в НАТО. Той критикува западните лидери, че не посещават Турция след метежа. Ройтерс съобщава, че днес в Анкара ще пристигне най-високопоставеният американски генерал – председателят на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ Джоузеф Дънфорд.
Ердоган каза също, че неголям брой привърженици на Гюлен са проникнали и в управляващата Партия на справедливостта и развитието, но вече били „прочистени“ оттам. Той посочи, че от арестуваните след провала на метежа 18 699 души в ареста остават 10 137, добавя ДПА. Според турски официални източници някои от задържаните са били освободени.
Ердоган обяви още, че след като реши да оттегли всички искове за оскърбление на държавния глава, заведени от него, е започнала практическа работа по изпълнение на неговото указание. Започнало е прекратяването на делата срещу обикновени граждани и срещу членове на опозиционни партии. Според президента това е жест в името на единството на страната след проваления военен метеж.

Posted on 02.08.2016, in Анализи, Балканите and tagged , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: