Френски депутат призова Крим да си остане руски


Френски депутат призова Крим да си остане рускиСъжалявам, че няма повече западни журналисти да видят, че за страна, която наричаме окупирана, хората изглеждат доста весели, отбеляза Тиери Мариани.

Френският депутат от десницата Тиери Мариани заведе парламентарна делегация в Крим и призова вчера европейците да признаят полуострова за част от Русия. „Крим избра да стане пак руски, Крим е руски. Нека помислим за друго и да опитаме да възстановим нормалните отношения между европейските страни и Русия“, каза Мариани на пресконференция в Севастопол, цитиран от АФП и БТА.

Той отбеляза положителни промени в Крим, включително по-хубави пътища от миналата година.
„Съжалявам, че няма повече западни журналисти да видят, че за страна, която наричаме окупирана, хората изглеждат доста весели“, каза Мариани, депутат от партия „Републиканците“.

Той е начело на делегация от десетина френски депутати, одобряващи анексията на Крим, извършена през март 2014 г. с референдум, смятан за незаконен от Киев и Запада.

Част от визитата бе посветена на положението на кримските татари – мюсюлманска общност, представляваща 12-15 процента от населението на полуострова. Тяхното събрание (Меджлис) бе обявено в края на април за екстремистка организация от руското правосъдие, отбелязва АФП.

Мариани обаче смята, че положението на татарите рязко се е подобрило в сравнение с предходните години, особено през украинския период. Той смята, че е по-добре да си татар в Крим, отколкото руснак в Литва.

Posted on 01.08.2016, in Международна политика and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: