И американците, и европейците не искат Трансатлантическото търговско споразумение. Кой тогава го налага?


И американците, и европейците не искат Трансатлантическото търговско споразумение.Кой тогава го налага?Остава въпросът,кой  го иска -само транснационалните корпорации и техните слуги и лобита от двете страни на океана ли?
Днес перспективите пред Транстихоокеанското и Трансатлантическото партньорство не са никак добри и във Вашингтон.
Администрацията на Обама и европейските и азиатските му дружки правят и невъзможното да ги наложат и да увековечат властта на транснационалните корпорации,банки и финансови групировки над държавите и народите от двете страни на Атлантика и Пасифика.
Докато беше държавен секретар Хилъри Клинтън подкрепяше споразумениеята, но в резултат на силния натиск от демократите премина на противникова позиция.
Поради кампанията с Обама заровиха томахавките.
Кандидатите за американски президент и на двете партии и Доналд Тръмп и Хилъри Клинтън се обявиха против Транстихоокеанското и Трансатлантическото споразумения.
Доналд Тръмп ги постави начело на списъка с лоши търговски сделки, които той като президент би спрял или отменил.
И демократите и републиканците недвусмислено  заявяват неодобрението по отношение на заложените механизми за уреждане на спорове между инвеститори и държава, а именно създаването на арбитражни съдилища и частни трибунали предвидени в споразуменията.

Затвърждава се мнението,че Съединените щати вече очевидно не упражняват властта в нейните конституционни и традиционни функции,политическата система е парализирана,държавния апарат е зависим.
И Републиканската и Демократическата партия са разяждани от корпоративни лобита,и са зависими от частните интереси на едни и същи групи, които финансират техните кампании.
Държавата не се управлява от Президента и Конгреса, а от клубът Билдерберг и други подобни клубове,кланове,банкови и корпоративни лобисти,расте влиянието на мощни групи,защитаващи специфични интереси като,“Уолстрийт“,Федералния резерв,
Пентагона,Еврейското лоби,Агробизнесът,Големите корпорации,Финансово-банковата мафия,Специалните служби,(Съвет за национално разузнаване ;Централно разузнавателно управление (ЦРУ);Национална служба за прикритие;Федерално бюро за разследване (ФБР); Агенция за национална сигурност и още двадесетина разузнавателни агенции и служби),ВПК,Фармацевтичната индустрия, Застрахователните компании.
Прави се опит да се възродят времената на Клинтън с Рокфелер,“Уолстрийт“ и банките, особено ако Тръмп не успее да ги препъне.

Очевидно същото или поне подобно е положението при управлението на ЕС.Никой не иска Трансатлантическото търговско споразумение,но странна банда от назначени хора си го прокарва и преговаря изключително нагло.
Дали Европа,цивилизационният и културен доскоро център на света,сега е мутирала в Брюкселско-Берлински протекторат и покорен слуга на тези,които дърпат юздите на САЩ?
Отношенията на САЩ с Европа в този й колониален вид са последния шанс американците да поддържат своята умираща „Атлантическа империя“.

Франция блокира ТТПИ или поне  декларира,че го прави.Но на галите не може да се има много доверие. Френският премиер Мануел Валс заяви, за невъзможността да се подпише Споразумението за трансатлантическата търговия и инвестиционно партньорство между ЕС и САЩ, ако не се вземат под внимание интересите на Европейския съюз.
Юнкер се оказа най-ретроградната и вредна фигура в ЕС и „агент под прикритие“ на трансатлантическите идеи на ретроградната част от Вашингтон.

Скандал се развихри между Германия и Европейската комисия,между Меркел и Юнкер около Всеобхватно търговско-икономическо споразумение между Канада и ЕС (CETA).
(CETA) е подписано от лидерите на Канада и Европа и скандалната комисия още през 2014 година, но прилагането му беше отложено заради възражения в Европа относно разпоредбите за система за защита на инвестициите и  намесата на правителствата.
Канцлерината Меркел заяви, че парламентът на Германия трябва да се произнесе по споразумението за свободна търговия на Европейския съюз с Канада.
Супер наглият  Юнкер заяви, че сделката може да бъде одобрена от ЕС без одобрението на националните парламенти,което изправя германския лидер срещу  Юнкер.
Неодобрението или одобрението е ключово за далеч по-скандалното и заробващо споразумение, което в момента се подготвя тайно и скрито между Европейския съюз и Съединените щати, въпреки ожесточени критики в Европа, особено в Германия, където стотици хиляди хора протестираха и срещу двете спогодби.
След скандалите около Трансатлантическото търговско споразумение с ЕС,когато Greenpeace разкри отвратителния федерален рекет над Европа:
„Америка трябва да диктува правилата на световната икономика. Другите държави трябва да играят само и единствено по установените от Америка и нейните партньори правила. Транстихоокеанското партньорство ще ни позволи да направим точно това“,написа Обама в статия за вестник Washington Post.
Коментарите в западните медии са унищожителни и предвещаваха края на (TTIP),но наглостта  и предаността на континенталните предатели начело с Юнкер е безгранична.
След изтичането на документите за трансатлантическата търговия и инвестиционно партньорство (TTIP), хвърлило светлина върху опитите на Вашингтон да окаже натиск върху Брюксел, много западни журналисти и анализатори стигнаха до заключението, че сделката може да се прекрати.
„Днешната шокираща теч на информация за TTIP бележи началото на края на омразната търговска сделка между ЕС и САЩ и е най-важното, за излизането на Великобритания от ЕС“, – пише в The Independent , John Haylery.
Документите, казва той показват, че в случай на сделка, американските компании ще имат безпрецедентен контрол над европейските регламенти за здраве и безопасност.
„За всички онези, които казваха, че  само всяваме страх и че ЕС никога няма да позволи това да се случи -ето ние сме били прави,пише той.
Според Haylery, изтеклите документи поставят профсъюзните лидери пред избор, или пълно отказване от преговорите по това споразумение, или поемане на риска да видят как целия европейския проект се срива пред очите им.

 

Автор: ЙОРДАН ХАЛАЧЕВ

Posted on 31.07.2016, in Анализи, Икономика, Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: