Идва ли Третата световна: Тереза Мей е готова да използва ядрено оръжие против Русия


Идва ли Третата световна: Тереза Мей е готова да използва ядрено оръжие против Русия Премиерът на Великобритания Тереза Мей е готова да използва ядрено оръжие като „възпираща сила“ по отношение на Русия, предаде РИА „Новости“, като се позова на изявление на Мей на пресконференция в Братислава.

Мей е на еднодневна визита в Словакия като страна, която председателства Европейския съюз от 1 юли. Пресконференцията беше предавана пряко по ТV Tablet.

Журналист от словашкия телевизионен канал TV3 зададе въпрос към премиера на Великобритания във връзка с дебатите в британския парламент миналата седмица за ядрения потенциал на страната. Въпросът беше формулиран така: „Готов ли е премиерът на Великобритания да използва ядрено оръжие против Русия?“

„Действително миналата седмица имаше важно гласуване в парламента (на Великобритания – ред.) за продължаване на нашата ядрена програма – каза Мей. – По време на дебатите беше поставен въпрос за това бих ли била готова да използвам ядрено оръжие като възпираща сила. Моят отговор беше „Да!“

Парламентът на Великобритания по-рано гласува модернизация на ядрения щит на страната, като по официални данни бюджетът за това възлиза на няколко десетки милиарда британски паунда, а по неофициални – няколкостотин милиарда.

В структурата на програмата Trident, която е най-скъпият елемент на британските въоръжени сили, четири атомни подводници са способни да носят ядрени и термоядрени бойни глави.

Проектът за модернизация предвижда замяна на подводниците клас Vanguard с нови – клас Successor след 20130 г. Премиерът на Великобритания Тереза Мей заяви, че отказът от модернизация на ядреното въоръжение на Великобритания ще постави под заплаха националната сигурност на страната.

 

Posted on 29.07.2016, in Ядрено оръжие и стратегическа стабилност and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: