Русия създава система, която ще следи дали САЩ изпълняват Договора за стратегическите и нападателни оръжия


Русия създава система, която ще следи дали САЩ изпълняват Договора за стратегическите и нападателни оръжияРуските военни планират до края на 2018 г. да бъде създадена система, която ще следи за изпълнението от страна на САЩ на Договора за стратегическите и нападателни оръжия (ДСНО), съобщи „Руски дневник“ .

Руското военно ведомство обяви обществена поръчка за провеждане на опитно-конструкторската разработка „Паритет“ с максимална цена 72 млн. рубли, предава „Интерфакс“.

На 11 юли постоянният представител на Русия в НАТО Александър Грушко заяви, че потенциалът на двустранните преговори по съкращаване на стратегическите и нападателни оръжия (СНО) е изчерпан и вбъдеще при разглеждането на този въпрос ще трябва да се вземат под внимание много повече и различни фактори.

Грушко отбеляза, че трябва да се търси комплексен подход към съкращаването на ядрените оръжия, който да отчита потенциала не само на Русия и САЩ, но и на останалите страни, които притежават такива оръжия.

Преди време медиите съобщиха за плановете на американския президент Барак Обама да предложи на Русия удължаване на договора за СНО с още пет години.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отрече да е постъпвало подобно предложение от американска страна.

„Взгляд“ припомня, че Договорът за СНО-3 беше подписан от президентите на Русия и САЩ на 8 април 2010 г. В Прага и влезе в сила след ратифицирането му от Държавната дума и Конгреса на 5 февруари 2011 г. Според Договора, Русия и САЩ  в значителна степен ще съкратят ядрените си арсенали. Предвижда се всяка от страните да притежава не повече от 700 единици носители – междуконтинентални балистични ракети, подводници и тежки бомбардировачи. Количеството на ядрените бойни заряди в тях не трябва да надхвърля 1 550 единици. По данни от публични източници към 1 септември 2015 г. Русия е разполагала с 526 единици носители и 1628 ядрени бойни заряди на тях, а САЩ – със  762 стратегически носители и 1538 ядрени бойни глави.

Заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков е заявявал нееднократно, че въпросът за излизането на Русия от Договора за СНО в отговор на решението на САЩ за разполагане на системата ПРО в Европа, не е актуален.

Posted on 28.07.2016, in Ядрено оръжие и стратегическа стабилност and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: