Reuters: Тръмп не е безумец – струва си САЩ да се помирят с Русия


Доналд Тръмп на конгреса в Кливланд

Доналд Тръмп на конгреса в Кливланд

Двете страни имат допирни точки: борбата с тероризма, стабилизацията в Сирия и борбата с разпространението на ядрено оръжие.

Изявленията на Доналд Тръмп не са така безумни, както мнозина говорят, неговите идеи в областта на външната политика заслужават сериозно внимание, счита наблюдателят на Reuters Джош Коен.

Първо, именно Тръмп инициира дискусията, че САЩ повече не могат да играят ролята на „международен жандарм”. Това стана шок и за демократите, и за републиканците, които продължават да твърдят, САЩ са „най-незаменимата нация в света”.

Според мнението на Коен, резултатите от американските интервенции в Ирак и Либия потвърждават думите на политика. Авантюрите на Вашингтон провокираха активизацията на „Ал Кайда” и появата на ИД.

Освен това Тръмп предлага да бъдат преразгледани условията за участие на САЩ в много международни алианси, включително с „остарялата” НАТО и в алианса с Япония.

Ако в първия случай претенциите на политика се ограничават с желанието европейците да бъдат заставени да платят за отбраната си, то в случая с Япония алиансът е толкова „неравностоен”, че не може да бъде изключена възможността от преразглеждането му.

Също така, според мнението на Джош Коен, по въпроса за отношенията между Русия и САЩ републиканецът изхожда от реалното положение на нещата.

Двете страни имат поне три допирни точки – борбата с тероризма, стабилизацията в Сирия и борбата с разпространението на ядрено оръжие – и затова с Москва трябва да бъде намерен общ език.

Коен счита, че Тръмп предлага на Америка нейните национални интереси в по-тясно разбиране. Често провокативността на политика му пречи да погледне сериозно в очите на колегите, но същевременно републиканецът предлага напълно сериозен „освежаващ” поглед на външната политика на страната.

 

Източник: http://www.blitz.bg

Posted on 25.07.2016, in Анализи, Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: