Руската „Тарантула” с ракети „Москит” пристигна в Сирия (видео)


Руската „Тарантула” с ракети „Москит” пристигна в Сирия (видео)„Калибрите” се върнаха в Севастопол.

На 23 юли през Босфорския пролив от Средиземно море в Черно пристигна корветата „Серпухов” с ракети „Калибър” на борда. Няколко дни по-рано в сирийския Тартус корабът бе сменен от големия ракетен катер „Ивановец”, наричан на Запад „Тарантула”.

До бреговете на Сирия в състава на средиземноморския флот на Русия изпълняват задачи най-новите малки ракетни кораби „Серпухов” и „Зелени дол”, снабдени с ракетите „Калибър”. По-рано тези два корвета един път на няколко месеца се сменяха един друг на вахта в Средиземноморието.

Съвременният малък ракетен кораб „Серпухов” е корвета от модернизирания проект 21631 „Буян-М” с увеличена водоизместимост и снабден с най-новото високо точно оръжие – универсален огневи корабен комплекс, позволяващ използването на ракетите „Калибър” и „Оникс”.

Сега за първи път „Серпухов” до бреговете на Сирия бе сменен не „Зелени дол”, а гот олемия ракетен катер „Ивановец” (проект 12411 „Мълния”, по класификация на НАТО – Tarantul-class corvettes). Големият ракетен катер е предназначен за унищожаването на военни надводни вражески кораби и десантни съдове в морето и пунктове на базиране. Освен това, в стандартните му задачи влиза прикриването на руските кораби от надводни и въздушни заплахи.

Основното оръжие на „Тарантулата” са 4 пускови установки с противокорабни свръхзвукови ракети 3 М-80 „Москит”.

Тази крилата свръхзвукова самонасочваща се ракета след старта първо тръгва нагоре, а след това се снижава до маршова височина на полета от около 20-тина метра, при приближаване на целта ракетата се снижава до 7 метра. Скоростта ѝ е 2,35 Мах.

Благодарение на голямата си скорост и тежка бойна част (150 кг) ракетата е способна да потопи не само кораби от среден клас, но крайцери на противника. Дължината на полета на „Москит” е 120 километра.

Освен това, в носовата част на големия ракетен крайцер е монтирана автоматична артилерийска установка АК-176 М с калибър 76,2 мм, а на кърмата за борба с ниско летящи противокорабни ракети са разположени две шестстоволови 30/54 АУ АК-630М с два лентови пълнителя с по 2000 патрона и запасна лента с 1000 патрона всяка.

Установките стрелят на 4000 метра. В нормативен режим се стреля на откоси – 4-5 – по 20-25 изстрела. На дистанция за най-ефективен огън се стреля на откоси по 400 изстрела в интервал от 3-5 секунди.

Също е известно, че ракетните катери от проекта  241 са снабдени със системата за радиоелектронна борба „Вимпел-Р2”.

 

Източник: http://www.blitz.bg

Posted on 25.07.2016, in Видео, Въоръжени сили and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: