Русия работи по нов атомен есминец


Русия работи по нов атомен есминецРусия е започнала работа по създаването на атомен ескадрен миненосец по проекта 23560 „Лидер“. Очаква се корабът да бъде завършен в рамките на програмата за въоръжение за периода 2020-2025 година.

По технически характеристики новият модел е близък до най-големия атомен ракетен крайцер в руския Военноморски флот по проекта 1144 тип „Орлан“ „Петър Велики“ – единственият кораб от подобен клас в строя на руския военноморски флот.

Водоизместимостта на новия есминец с дължина 200 и ширина 20м е около 17 500 тона. Той може да развива скорост до 30 възела (30 морски мили) и се престоява в морски проходи до 90 денонощия, без да захожда в пристанище.

Според източник на „Руски дневник“ от отбранително-промишления комплекс на Русия решението да се създаде атомен есминец е взето заради разрива на военното сътрудничество с Украйна.

„По-рано корабите от подобен тип имаха газово-турбинни енергийни установки, които се доставяха от Украйна. Сега, за да се започне „производството от нула“, бе взето решение да се използват местни атомни енергийни установки, които се ползват в ледоразбивачи“, отбеляза източникът.

Бившият заместник-главнокомандващ на Военноморския флот на Русия адмирал Игор Касатанов каза пред „Руски дневник“, че за последен път Москва е поръчвала подобни кораби през 1989 година.

„Страната има нови геополитически интереси и необходимост да присъства в отдалечени точки на планетата.

„Лидер“ ще позволи да се решават задачи на военноморския флот във всяка точка на световния океан“, отбеляза той.

Според него новият модел съчетава три типа кораби: есминец, голям противолодков кораб и ракетен крайцер от проекта 1144 „Орлан“.

 

Източник: „Руски дневник“

Posted on 24.07.2016, in Въоръжени сили and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: