National Interest посочи най-смъртоносните оръжия на Студената война


National Interest посочи най-смъртоносните оръжия на Студената войнаТе принадлежат на една отдавна отминала епоха, но са заменени с още по-съвършени убийци.

Съперничеството между СССР и САЩ по време на Студената война послужи като импулс за развитие на ВПК на двете страни, който преживя истински разцвет. Кайл Мизоками състави списък в The National Interest на най-смъртоносните оръжия, изобретени в онази епоха.

АК-47

Според изданието, именно щурмовите карабини бяха най-смъртоносното оръжие и в двете страни. Съветският автомат „Калашников” и американската М-16 са доставяни в съюзническите държави в огромни количества. Техните куршуми убиха повече хора от атомното оръжие, отбелязва NI. Масово разпространени в Южна Америка, Азия, Африка и в Източна Европа.

7,62-мм „Калашников” (АК) е разработен от Михаил Калашников през 1947 г. и е приет на въоръжение в СССР през 1949 г. Названието „АК-47” се закрепи трайно за цялото семейство АК след като автоматът попадна на американския пазар.

Танк Т-55

Т-55 е един от знаковите танкове от времето на Студената война. Ползвал се с изключителна популярност извън пределите на Съветския съюз, затова активно е експортиран. Тази бойна машина идва на смяна на легендарния Т-34 скоро след края на Втората световна война (1946 г.).

Танкът е използван във военни конфликти, например в арабско-израелските конфликти. Бил е на въоръжение в кубински и анголски въоръжени сили, както и във Виетнамската народна армия по време на конфликта с Южен Виетнам.

Т-55 и до сега се ползва с популярност (в 60 държави) заради своята надеждност и внушителна огнева мощ (100-мм оръдие) дори по сегашните мерки. Произведени са около 100 000 машини.

Р-36М „Сатана“

Съветски стратегически ракетен комплекс Р-36М (по класификация на НАТО – SS18 „Сатана“) бил най-мощният от всички в СССР и САЩ. Двустепенната ракета на течно гориво има далечина на полета 16 хиляди километра, което позволява безпрепятствено да бъде нанесен удар по всяка точка в САЩ от територията на СССР. „Сатана” носи една голяма бойна глава с мощност от 18 до 25 мегатона, еквивалентни на толкова тротил.

 

Източник: http://www.blitz.bg

Posted on 22.07.2016, in История and tagged , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: