Проф. Дюлгерова: С края на ерата „Саакашвили“ приключи и периодът на цветните революции в Грузия


Проф. Дюлгерова: С края на ерата "Саакашвили" приключи и периодът на цветните революции в ГрузияПроф. Нина Дюлгерова припомни по-важните събития при управлението на Саакашвили: За тези 10 години ерата „Саакашвили“ премина под знака на осъществяването на т.нар. „грузински интегритет“, който беше свързан с подчиняване на центъра на областите Аджария, Южна Осетия и Абхазия.

Аджария – половин година, след като стана президент, чрез избори, възстанови подчиненото си състояние по отношение на Тбилиси, но от 2004-та година до 2008-а, до т.нар. „Кавказка война“, всяко лято имаше инциденти, провокации по границите между Грузия и Абхазия и Грузия и Южна Осетия, за да се стигне до кулминацията от 7-и до 12-и август 2008-а година, когато тази война доведе до разгрома на грузинската армия и до превръщането на Южна Осетия и Абхазия в т.нар. „признати държави“.

Това беше и краят на политиката на търсене на грузинско обединение. След което Грузия премина и концентрира вниманието си във вътрешнополитически и икономически план, доколкото да удържа властта и да се справя с все по-нарастващата роля на опозицията.

 

Източник: http://bnr.bg

Posted on 22.07.2016, in Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: