Руският флот ще слуша за вражески подводници чрез спътници


Фото: REUTERS/Alexei Druzhinin

Фото: REUTERS/Alexei Druzhinin

Териториалните води на Русия ще се бранят с уникална хидроакустична система, способна да засича вражески кораби и подводници на разстояние от стотици километри, съобщава „Известия“ .

В състава на най-новата система влизат сонарни шамандури и подводни датчици, които фиксират акустичните сигнали на подводни и надводни обекти и предават получената информация към наземен център чрез спътник.

„В момента работим по проекта на новата система. Очаква се дейностите да завършат догодина и след одобрение от министерството на отбраната ще започне нейното разгръщане“, каза пред вестника запознат със ситуацията източник от военното ведомство.

Източникът отказа да разкрие точните срокове, в които системата ще бъде готова, както и мястото, където ще бъде разположена, но поясни, че разгърната система ще може да покрива район с радиус стотици километри.

Основният разработчик на системата е корпорацията за космически системи със специално предназначение „Комета“, която неотдавна стана част от концерна за въздушно-космическа отбрана „Алмаз-Антей“. В проекта участват още няколко десетки компании от отбранително-промишления комплекс.

 

Източник: „Руски дневник“

Posted on 21.07.2016, in Въоръжени сили, Наука и технологии and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: