Русия въоръжава пехотата със страховития 32-тонен БМП „Атом“


Прототипът на БМП "Атом"

Прототипът на БМП „Атом“

През 2017 г. в Русия ще се появи нова колесна Бойна машина на пехотата „Атом”, изпълнена изцяло на руска елементна база, съобщил за РИА Новости генералният директор на корпорацията „Уралвагонзавод” Олег Сиенко.

„Нашите млади инженери се включиха. Мисля, че към 2017 г. те ще осигурят ново шаси, което ще влезе в изпитания, и то ще бъде по-добро със схемата „мотор-колело”, а това е огромен запас от ход, независимо задвижване на колелата. Това ще бъде принципно нова БМП” – казал Сиенко

Следва да се поясни, че БМП „Атом” отначало беше разработван съвместно с френската компания Renault Trucks Defense в нижегородския ЦНИИ „Буревестник”. Заради въвеждане на антируските санкции французите излязоха от проекта и те бяха заменени с арабската компания Emirates Defense Technologies основно заради финансирането.

Както обясни Олег Сиенко, първоначалното привличане на чужди партньори беше продиктувано от обстоятелството, че в Русия липсваше необходимата платформа за инсталиране на бойния модул „Байкал”. Сега с тази платформа са се заели руски специалисти и в резултат се очаква принципно нова БМП, чието производство няма да зависи от чужди компании.

Прототипът на БМП „Атом” беше представена за първи път на изложбата Russian Arms Expo-2013 в Нижни Тагил. На машината е поставен бойният модул АУ-220М „Байкал” с 57-мм оръдие. Вече са разработени пълна гама боеприпаси.

Масата на БМП „Атом” достига 32 тона и е почти равностойна на лек танк. Машината е с 3-членен екипаж и побира десант от 8 души. Притежава противокомулативни екрани и динамична защита.

Превод и редакция: БЛИЦ

Posted on 17.07.2016, in Въоръжени сили and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: