Съдът в Хага ще разследва Саакашвили за военни престъпления


Съдът в Хага ще разследва Саакашвили за военни престъпленияМеждународният наказателен съд (МНС) ще започне разследване на престъпленията, извършени по време на военния конфликт в Южна Осетия през 2008 година, става ясно от документ, публикуван на официалния сайт на съда, съобщава  РИА „Новости”.

„След като се запозна с материалите по делото, съдът прецени, че има основания да се предполага, че към онзи момент в Грузия са извършени престъпления, попадащи под юрисдикцията на МНС”, се казва в документа.

От руското външно министерство заявиха по-рано, че Москва разчита на справедливо решение на съда във връзка с разследването на събитията в Южна Осетия. Ведомството отбеляза, че свидетелствата за престъпления, извършени от режима на бившия президент на Грузия Михаил Саакашвили по време на конфликта през 2008 г., се подкрепят и от събраните материали по руското наказателно дело. 30 тома от тях са предадени от прокуратурата на МНС в рамките на сътрудничеството между Русия и съда.

През 2008 г. грузинската армия нахлу в Южна Осетия и разруши част от столицата й. Русия, в опит да защити местните жители, много от които впоследствие приеха руско гражданство, изпрати на място войски и отблъсна грузинските военни. Русия активно подпомага възстановяването на икономиката на Южна Осетия. Помощ от Русия получава и друга бивша грузинска автономна област – Абхазия. След „петдневната война” в Южна Осетия Русия призна независимостта и на двете автономни републики.

Римският статут, приет през 2002 г., е в основата на дейността на МНС. Русия подписа договора през 2000 година, но така и не го ратифицира. Така Руската Федерация, подобно на САЩ, Китай, Украйна и редица други страни, не попада под юрисдикцията на международното правосъдие. Парламентът на Грузия, обаче,  ратифицира Римския статут през 2003 година, поради което престъпленията, извършени от нейни граждани или на нейна територия, са подсъдни на МНС.

Шефът на руската следствена служба Александър Бастрикин съобщи по-рано, че Международният наказателен съд е поискал от Русия материали във връзка с разследването на военните престъпления в Южна Осетия през 2008 г. Той отбеляза, че до момента нито една международна инстанция не е проявила интерес към разследването, въпреки че Русия, която квалифицира действията на грузинските военни като международни и военни престъпления, неколкократно се е опитвала да предостави материалите по делото на съда в Хага.

 

Източник: „Руски дневник“

Posted on 16.07.2016, in Анализи, Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: