Заподозреният в организирането на атентатите на летището в Истанбул Ахмед Чатаев е бил агент на грузинските специални служби при управлението на Михаил Саакашвили. Това обяви шефът на парламентарната комисия за отбрана на Грузия Иракли Сесиашвили, цитиран от Интерфакс.“Чатаев е имал грузински паспорт, с който пътувал до различни страни и изпълнявал оперативни задачи, за които получавал заплата”, каза Сесиашвили. Според него през 2012 г. чеченецът бил използван от службите, за да преговаря със севернокавказки екстремисти, обкръжени в гора близо до Дагестан. Плановете обаче се провалили и грузинците стреляли по Чатаев.

“Искали са да го премахнат, защото знаел твърде много. Чатаев обаче оцелява. Той бил ранен в крака и получил гангрена. След 9 дни изпълзял от гората и се предал на граничарите. Надявал се да бъде спасен от покровителите си в службите”, добавя Сесиашвили.

Същевременно Турция помолила САЩ за помощ при издирването на Ахмед Чатаев заради атентата на летището, съобщи ТАСС.

Германските тайни служби не изключват, че ислямистите могат да подготвят големи атаки в Германия, съобщи Ройтерс. Според директора на вътрешното разузнаване Ханс-Георг Маас въоръжени атаки може да бъдат извършени по сценарий като в Истанбул.