US журналист: НАТО изнудва света в полза на оръжейната промишленост на САЩ


US журналист: НАТО изнудва света в полза на оръжейната промишленост на САЩВашингтон се опитва да наложи на страните от НАТО мита за «руската заплаха», но срещата във Варшава показа, че не всички членове на алианса виждат в Москва противник, счита журналистът Брайън Макдоналд.

Докато Латвия и Полша както и преди продължават да считат Москва да главна заплаха за алианса, Гърция, Италия, Австрия и Унгария не считат Русия за свой съперник. Според Макдоналд, проблемът е в това, че САЩ не се вслушват в мнението на другите държави.

 

«Единствената европейска столица, в чието мнение се вслушва Вашингтон — това е Берлин, но риториката оттам с всеки изминал ден става все по-противоречива», — се казва в статията.

 

 От една страна министърът на външните работи на Германия Франк-Валтер Щайнмайер осъди неотдавнашните учения на алианса в Полша, наричайки ги «дрънкане на оръжие». В същото време канцлерът Ангела Меркел е пълна с решимост да изпрати войска в страните от Балтика точно до границата на Русия, отбелязва журналистът.

Освен това, Макдоналд счита, че САЩ продължават да разтягат темата «руска заплаха», за да поддържат своя гигантски военен бюджет.

 

«На Вашингтон му е нужен глобален противник, а Русия подхожда за тази роля. Борбата с ИД не изисква ядрено оръжие, ракети, подводници или друга скъпоструваща техника, за разлика от необходимостта да се премерят силите с Русия», — пише Макдоналд.

 

 Русия не представлява за НАТО заплаха, а сценарият за нападението на Москва над алианса е напълно фантастичен, уверен е журналистът.
Независимо от това, че САЩ натрапват над съюзниците си своята позиция, болшинството страни от Европа отказват да повярват в мита за «руската агресия».
Русия трябва да игнорира дрънкането на оръжие, което алиансът устройва около границите й, счита авторът на статията.
Според него, това показва, че НАТО — това е само остатък от студената война, който се занимава с изнудване в полза на оръжейната промишленост, чийто чиновници и лобисти, благодарение на алианса, се «къпят в мед и масло».
Петя Паликрушева
Източник: http://bgr.news-front.info

 

Posted on 13.07.2016, in Анализи, Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: