Крайцерът „Аврора“ ще бъде предаден на руския ВМФ на 15 юли


© Юрий Белинский/ТАСС

© Юрий Белинский/ТАСС

На 16 юли жителите на Петербург отново ще видят крайцера на мястото му край  Петроградската крайбрежна улица, предаде ТАСС.

Крайцерът „Аврора“ ще бъде предаден на Военноморския флот на РФ на 15 юли, съобщиха пред ТАСС от Кронщадския морски завод, където завършва ремонтът на кораба.

„Готовността на крайцера към момента е приблизително 100%, на кораба завършват работите, церемонията по предаването му на ВМФ на Русия ще се състои на 15 юли“,  казаха от пресслужбата на завода. На следващия ден, 16 юли, жителите на Петербург отново ще видят крайцера на мястото му до Петроградската крайбрежна улица. В момента там се извършват подготвителни работи.

„Аврора“ е на ремонт от септември 2014 година, по данни на попечителския съвет на крайцера стойността на ремонта на кораба е около 800 млн. рубли. Ремонтът включва не само обновяване конструкцията на кораба, но и модернизация на системите му за безопасност и пожарогасене. При извършването на тези дейности са били използвани руски технологии. В ремонта, модернизацията и реставрирането на крайцера са участвали 17 предприятия, всички работи са извършени под контрола на военни.

В края на юли ще бъде открита обновената експозиция на „Аврора“, която ще включва девет зали, посветени на участието на крайцера в три войни –  Руско-японската (1904-1905 гг.), Първата световна и Великата Отечествена.

Крайцерът „Аврора“ е приет на въоръжение в руския флот през 1903 година. За времето на бойната си служба корабът е изминал над 100 хил. мили, участвал е в три войни. В съветските години битува легендата, че именно залпът на „Аврора“ става сигнал за начало на въоръженото въстание на 25 октомври, но първото опровержение на това се появява от екипажа на крайцера още през октомври 1917 година. След Великата Отечествена война корабът, който е получил повреди при отбраната на Ленинград, е бил ремонтиран и през 1948 година е закотвен край Петроградската крайбрежна улица.

До 1956 года „Аврора“ служи като учебна база на Ленинградското Нахимовско училище, след което става музей. През 1992 година на крайцера отново е издигнат Андреевския флаг, той има статут на кораб номер едно на ВМФ на Русия.

 

Източник: „Руски дневник“

Posted on 13.07.2016, in Въоръжени сили, Общество and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: