Руският военноморски флот преминава на атомни двигатели


Атомен корабен двигател

Атомен корабен двигател

Пазарът за украинските корабни газови турбини ще се свие още.

ВМФ на Русия и предприятия от отбранителната промишленост разглеждат възможността за инсталиране на всички големи кораби на ядрени енергетични установки, съобщи Лента.ру. Решението е взето във връзка с курса за замяна на вноса на силови агрегати за флота.

„Става дума за замяна на цяла редица от унифицирани установки за надводни кораби 1-2 ранг с водоизместимост от 4 (фрегата) до 80 и повече тона (авионосец), мощност условно от 40 до 200 мегавата. Двигателите от тези типоразмери ние ги имаме или се разработват” – казал източник на изданието.

„Корабите трябва да ги строим още сега, с отчитане на стареенето на съветските кораби нямаме време да чакаме. Нямаме право при планиране на строителството да разчитаме на скорошно възстановяване на отношенията с Украйна. В тези условия разработката на нови атомни установки е начин да се застраховаме като минимум” – добавил източникът.

Корабите от 3-4 ранг – корвети, патрулни и малки ракетни кораби – могат да бъдат снабдени с дизелови двигатели, чието производство е уредено в Русия. Тези мотори могат да бъдат използвани на големите кораби като спомагателни силови установки.

Сега ядрени силови установки се използват на тежките крайцери, ледоразбивачите и атомните подводници. Очаква се перспективният авионосец „Шторм” и ескадреният миноносец за далечната океанска зона (разрушител) „Лидер” да получат енергетична установка с реактор от ново поколение РИТМ-200.

Същият силов агрегат се инсталира на перспективните ледоразбивачи от проекта 22220. Първият кораб от серията („Арктика”) е спуснат на вода през юни.
Превод и редакция: http://www.blitz.bg

Posted on 12.07.2016, in Въоръжени сили, Наука и технологии and tagged , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: