Кремъл не е бил уведомен от САЩ за удължаване на договора за СНО-3


Кремъл не е бил уведомен от САЩ за удължаване на договора за СНО-3Кремъл не е поучил известие за желанието на Барак Обама за удължаване на действието на  договора за мерките за по-нататъшно намаляване и ограничаване на стратегическите настъпателни оръжия (СНО-3), заяви пред журналисти говорителят на руския президент Дмитрий Песков, предаде РИА „Новости“.

Не, не знаем нищо за това“, каза Песков в отговор на въпрос дали в Москва са  постъпили някакви предложения от американска страна.

Според члена на Обществения съвет към Министерството на отбраната, главния редактор на списание „Национална Отбрана“ Игор Коротченко, Москва ще предприеме удължаване на договора само при условие на изпълнение от страна на САЩ на редица изисквания, включително отказ от разполагане системите на ПРО в близост до границите на Русия и извеждане на тактическото ядрено оръжие от Европа.

Вестник Washington Post, цитирайки анонимни американски чиновници преди това съобщи, че Вашингтон може да предложи на Русия удължаване на действието на СНО-3 за пет години. По данни на изданието американските власти искат да получат гаранции, че договорът ще продължи да действа след оттеглянето на Барак Обама от президентския пост.

Договорът СНО-3 бе подписан от президентите на Русия и САЩ през април 2010 година в Прага. Той замени споразумението от 1991 година (СНО-1) и договора за съкращаване на стратегическите настъпателни потенциали (ДСНП) от 24 май 2002 година.

Документът влезе в сила на 5 февруари 2011 година. Според него двете страни се задължават да съкратят и ограничат броя на стратегически настъпателни оръжия.

В последно време представители на Москва не изключват, че Русия може да излезе от договора поради разполагането на американската система за ПРО в Източна Европа.

 

Източник: „Руски дневник“

Posted on 12.07.2016, in Десет години без договор за ПРО and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: