National Interest: Действията на НАТО до руските граници са театър на абсурда


National Interest: Действията на НАТО до руските граници са театър на абсурдаСрещата на върха на НАТО, която бе съсредоточена върху „защитата на бившите членове на Варшавския договор от руската заплаха“, се превърна в театър на абсурда и няма нищо общо с идеята за колективната сигурност, пише National Interest.

Никой насериозно не разчита, че Русия ще се изплаши от разполагането в Прибалтика и Полша на четири батальона, чиято численост не надвишава и хиляда войника, отбелязва изданието.

Ако страните-членки на НАТО, обаче, наистина бяха заинтересовани от запазването на стабилността в Прибалтика, то заедно с изпращането на бойни части те трябваше да се концентрират и върху такива въпроси, като отношението на местните жители към рускоезичното население и ефективната интеграция на националните малцинства, подчертава изданието.

Но в плановете на НАТО не влиза подобен сценарий, на първо място, защото алиансът отдавна престана да бъде инструмент на колективна защита и запазване на стабилността в света.

Днес неговата ключова роля се състои в това да предоставя на САЩ възможността да управлява европейската сигурност.

А всички останали цели и задачи, в това число обсъжданите в рамките на срещата на върха във Варшава — това не е нещо повече от фарс, разиграван, за да се отвлече вниманието от реалността, завършва авторът.

 

Източник: http://www.cross.bg

Posted on 11.07.2016, in Анализи, Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: