Русия няма да пусне НАТО в Черно море


Русия няма да пусне НАТО в Черно мореРусия предупреди, че след разполагането на войски в Прибалтика, НАТО не трябва да засилва групировката в Черно море, съобщава в. „Комерсант“.

Във времето, когато генералният секретар на НАТО съобщи, че алиансът засилва патрулирането в региона, съюзниците през миналия месец заявиха, че „търсят какво още може да се направи“ в Черно море.

Русия отговори, че ще неутрализира заплахите, ако такива бъдат забелязани.

По неговите думи Русия би искала Черно море да остане регион на международно сътрудничество със съседните страни, а военното присъствие на САЩ нарушава равновесието.

„Сега повече от всякога тревожи присъствието на извънрегионални сили там – преди всичко на военноморските сили на САЩ, които сега редовно влизат в Черно море.“

Грушко добави, че военният кораб на САЩ „Доналд Кук“, който неотдавна участва в учения в Черно море и е част от европейската система на програмата за противоракетна отбрана, и другите компоненти, които бяха разположени близо до румънското крайбрежие, представляват една от най-големите опасности за Русия и за цялата „международна стабилност“.

„Стъпките, които алиансът предприема на източното направление, еднозначно влошават ситуацията“, каза Грушко.

„Става дума за това, че използвайки военни средства (например ротацията на военнослужещи и мащабните учения), опитите за създаване на нови разделителни линии на континента, ще попречат на осъществяването на проекта за голяма Европа и ще засили зависимостта на европейските страни от САЩ“. Тези действия целят и отслабване позициите на Русия. Само че ефектът, според мнението на Грушко, ще бъде противоположен.

„От наша страна задължително ще има военно-технически отговор. Ще предприемем всичко необходимо, за да обезпечим надеждно отбранителната си способност“. Веднага, след като НАТО огласи новата си стратегия за Прибалтика миналия месец, Русия обяви внезапни учения в Черно море.

Грушко обясни, че НАТО не би трябвало да приема такива маневри като подготовка за агресивни действия, но алиансът трябва да взима под внимание, че руските сили са длъжни да отработват мобилността, която се изисква, за да бъде осигурена безопасността за цялата огромна територия на страната.

„Ние не можем да си позволим в днешните условия да имаме тримилионна армия, която трябва да покрива всички стратегически направления“, каза той, добавяйки, че Русия е на 42 място в света по брой военнослужещи на един квадратен километър от територията си.

 

Източник: http://www.cross.bg

Posted on 10.07.2016, in Въоръжени сили, Национална сигурност and tagged , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: