Al-Monitor: Сплашват Анкара, за да не се сближава с Москва


Al-Monitor: Сплашват Анкара, за да не се сближава с Москва Бойците от ИД, губещи в Сирия и Ирак, превърнаха в своя главна цел Турция, пише Al-Monitor.

Според неназован източник за изданието от органите на сигурността в Турция, целта на организаторите на взривовете в международния терминал на истанбулското летище «Ататюрк» би могла да бъде сплашване на Турция, която рязко промени политиката си по отношение на Сирия.

Премиерът на Турция Йълдъръм заяви, че събраните улики посочват ИД за автор на атентата.

«Терористичният атентат е предизвикан от сирийската политика на Турция и резкия завой в отношенията с Русия и Израел. Организаторите искат да кажат на Анкара следното:

 

«Бъдете внимателни. Ако натискът над нас се засили, то ще платите скъпо», — отбелязва изданието.

 

 По-рано президентът на Турция Ердоган в писмо до Владимир Путин се извини за инцидента със сваления Су-24, в резултат на който загина руският пилот Олег Пешков.
С това Анкара изпълни условията, поставени й от Русия: поднесе извиненията си и започна съдебен процес над предполагаемия убиец на пилота.

Ердоган призова да се възстановят приятелските отношения между двете страни и увери, че ще се срещне с руския лидер на срещата на G20 в Китай, която ще се проведе през септември.

На свой ред Путин поръча на правителството да започнат преговори с турските им колеги за сътрудничество в «търговско-икономическата и други области».

Според информация от събеседниците на изданието, най-малко двама от изпълнителите на атентата са от Средна Азия, вероятно от Узбекистан. Допуска се, че те са действали от името на части от ИД, които не се подчиняват напълно на единното командване на групировката.

 

Източник: http://bgr.news-front.info

Posted on 09.07.2016, in Анализи, Балканите and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: