Белгия призова НАТО да съхрани диалога с Русия


Белгия призова НАТО да съхрани диалога с РусияНАТО трябва да обмисли своята позиция спрямо Русия в случай, че бъдат изпълнени минските споразумения, тъй като диалогът с нея е важен за ситуацията в Сирия и Ирак, заяви министърът на външните работи на Белгия Дидие Рейндърс на вечерята, проведена на срещата на държавите-членки на НАТО, съобщи „Взгляд“ в събота (9 юли).

„Необходимо е да се съхрани диалога с Русия, защото трябва да обсъдим Сирия, Ирак и още немалко други въпроси по проблемите на съвременния свят“, предава думите му РИА „Новости“.

При това, според Дидие Рейндърс, „трябва да бъдем много бдителни в отношенията си с Русия, да съхраняваме каналите за преговори и диалог, когато това е възможно“.

„Разглеждам позицията така, че ако Русия се съгласи да изпълни минските договорености, на нейните постижения в имплементацията им трябва да се гледа и като необходимост от изменение от наша страна“, заяви белгийският външен министър.

При това той съобщи, че Белгия ще изпрати в Литва 150 свои военни за участие в създаването на батальон.

Министър-председателят на Люксембург Ксавие Бетел на свой ред отбеляза, че срещата на НАТО във Варшава не е насочена срещу русия, а на Алианса му е нужен диалог с Русия.

„Провеждащата се среща не е насочена срещу когото и да било. У някои журналисти се създава впечатление, че това е среща против Русия. Това е просто среща на членовете на НАТО, за да покажем, че сме единни, солидарни и работим заедно. Това не е среща срещу някого, това не е наша цел“, каза той в коментар за перспективите пред предстоящата среща на Съвета Русия-НАТО.

„Нужен е диалог. Ако не разговаряме, няма да има решения“, заяви КСАВИЕ Бетел.

В навечерието на срещата на НАТО във Варшава председателят на Комитета по международните въпроси Константин Косачев заяви, че един от негласните въпроси на събитието може да стане „пълзящото“ размиване на Основополагащия акт Русия-НАТ от 1997 г., което предизвиква безпокойство в Москва.

В петък, 8 юни, НАТО прие решение за създаване на четири батальона на Алианса – в Полша и трите Балтийски държави. Канада ще изпрати военни в Латвия, Германия – в Литва, Великобритания – в Естония, а САЩ в Полша.

 

Източник: „Руски дневник“

Posted on 09.07.2016, in Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: