Руски Фонд за перспективни изследвания счита, че бъдещите войни ще ги водят роботи


Руски Фонд за перспективни изследвания счита, че бъдещите войни ще ги водят роботиНа бойното поле ще участват само машини, оператори ще ги управляват дистанционно.

Войните на бъдещето ще ги водят роботи и безпилотници, обединени в разузнавателно-ударни комплекси, а войникът ще се превърне в оператор, заявил в интервю за РИА Новости шефът на руския Фонд за перспективни изследвания Андрей Григориев.

„Виждам все повече и повече роботизация, фактически ще бъде война на оператори и машини, а не войници на бойното поле, които стрелят един в друг. Военните задачи ще се решават с минимизиране на загуби в личен състав. Войникът постепенно ще се превръща в оператор и ще се отделя от бойното поле” – казал Григориев.

Според него, бъдещето е за безпилотните системи – многофункционални и способни да действат във всяка среда.

„Това ще бъдат мощни роботизирани подразделения, които воюват и на земята, и във въздуха, и на водата, и под водата, и в космоса. Их всичко това интегрирано в единни големи разузнавателно-ударни системи” – добавил шефът на Фонда.

Фондът за перспективни изследвания е създаден през 2012 г. по аналогия с американската агенция DARPA, която отговаря за навлизането на иновации във Въоръжените сили на САЩ. Сега фондът работи над повече от 50 проекта, за тях са създадени лаборатории във водещи вузове и научни институти в Русия.

 

Източник: http://www.blitz.bg

Posted on 08.07.2016, in Наука и технологии and tagged , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: