Париж отново заклейми ТТИП


Париж отново заклейми ТТИПСпоразумението със САЩ няма да бъде подписано до края на 2016 г., заяви френски правителствен представител.

Споразумението за създаване на Трансатлантическо търговско и инвестиционно партньорство (ТТИП) няма да бъде подписано през 2016 г., предаде руската агенция ТАСС. Това е заявил в четвъртък държавният секретар по европейските работи в правителството на Франция Арлем Дезир по време на интервю в ефира на радиостанция France-Info.
„Днес условията за сключване на договора не са налице и мога да потвърдя, че отчитайки настоящата ситуация при преговорите, няма да са налице до края на годината. В частност, Франция оценява като абсолютно незначителни по мащаб направените от страна на САЩ предложения относно обезпечаването на достъпа до техния вътрешен пазар. Подобни предложения не носят никакви ползи за европейската икономика“, смята той.
По думите на Дезир за Франция съществуват „червени линии“, които задължително трябва да бъдат отчетени.
„Това са „червени линии“, които не могат да бъдат нарушени и засягат нейното селско стопанство, признаването на сертификатите за произхода на нейните продукти. Също така недопустимостта на нарушаване на санитарните норми. Тоест отмяна на забраната на доставки на говеждо месо, отглеждано чрез хормони, или пилешко, обработвано с хлор.
Освен това Франция смята за необходимо да защитава своята културна самобитност и дейността на нейните държавни компании“, заяви държавният секретар по европейските работи.
Това не е първата негативна реакция на Париж по отношение на ТТИП. През юни френският министър-председател Валс заяви, че в сегашния вид трансатлантическото споразумение води в грешна посока.

„Занапред не трябва да се сключва нито един договор за свободна търговия, ако той не отговаря на интересите на Евросъюза. Европа трябва да заеме твърда позиция и Франция ще следи за това“, добави тогава френският министър-председател.
Преговорите по Трансатлантическо търговско и инвестиционно партньорство между ЕС и САЩ започнаха през юли 2013 година.

Споразумението обхваща три основни компонента, които ще бъдат договорени успоредно и ще съставляват единна договореност: достъп до пазара; регулаторни въпроси и нетарифни пречки пред търговията; правила.

Поддръжниците на споразумението смятат, че то ще помогне на бизнеса чрез хармонизирането на регулациите в търговията между ЕС и САЩ. Тези, които са против, са на мнение, че партньорството дава прекалено много власт на корпорациите и ще удари правата на потребителите.
Франция е в челните редици на страните, които са против ТТИП в сегашния му вид. Президентът Оланд неведнъж подчерта, че „никога не би се съгласил“ на споразумението в настоящата му форма, защото правилата, които ще наложи върху Франция и останалата част от Европа, са твърде „приятелски“ към бизнеса в САЩ.
Неотдавна организацията „Грийнпийс“ публикува тайни документи от преговорите по споразумението, които се водят при засилена секретност. От тях стана ясно, че в сегашния си вариант ТТИП напълно оправдава страховете на критиците му в Европа.

Споразумението дава изключителни права на големия американски бизнес, които влизат в разрез с екологичните стандарти, принципите на трудовия пазар и националните законодателства на страните на ЕС, а също така затруднява съществуването на по-малките местни производители.

 

Източник: http://duma.bg

Posted on 08.07.2016, in Анализи, Икономика and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: