Кой още вярва на Великобритания, САЩ и НАТО след доклада на Сър Джон Чилкот ?


Кой още вярва на Великобритания, САЩ и НАТО след доклада на Сър Джон Чилкот ? Ще влязат ли в затвора Буш и Блеър?
Сър Джон Чилкот представи в сряда в Лондон основните изводи от доклада,на комисията,
която започна работа през далечната 2009 г., за основанията,въз основа на които са били взети решения за участие във войната в Ирак:
„Решението за участието на Великобритания във войната в Ирак беше прибързано, въз основа на неверни данни и  доведе до провала на кампанията“ са констатациите в доклада на комисията“,съобщи bbc.
Лидерът на лейбъристите Джереми Корбин се извини за участието на Острова в инвазията.Лидерът на Лейбъристката партия заяви, че войната е била „акт на военна агресия, започната под грешен претекст“. Той описа резултата от инвазията като „колониален стил окупация“.
Британският външен министър по време на Иракската война от 2003 г. Джак Строу заяви, че последствията от решението за британското участие в нея „ще живеят в него до края на живота му“, докато призна, че „едва постфактум“ е открил различните избори, които е можело да се направят , пише The Daily Telegraph.
Британският министър-председател Дейвид Камерън заяви, че правителството трябва да извади поука от грешките, довели до въвличането на Великобритания в инвазията на Ирак.
От доклада стана ясно, че малко преди инвазията бившият британски премиер Тони Блеър е обещал на президента на САЩ Джордж Буш да бъде до него в Ирак, „каквото и да се случи“.
Камерън заяви в сряда в Камарата на общините, че Парламентът ще обсъжда доклада Чилкот два дни. Според премиера, всички народни представители от всички партии, които гласуваха през 2003 г. за войната, трябва да признаят своя дял от отговорността за това, което се е случило.
Атлантическата наглост пролича обаче от думите му- „…това не означава, че Великобритания не трябва да действат заедно с най-близките си съюзник, Съединените щати, когато интересите им съвпадат“.
Престъпните им интереси обикновено съвпадат.

Доклада естествено не се занимава с въпроса за законността на войната в Ирак, но адвокатите на семействата на загиналите в Ирак възнамеряват внимателно да разгледат текста, за да  съдят Тони Блеър и други членове на правителството.
Международния наказателен съд ще ползва „Доклада Чилкот“,като един от документите, въз основа на които  съдът трябва да реши да не дали да започне свое собствено разследване на войната в Ирак.
Разбира се нищо такова няма да се случи и Буш и Блеър няма да отидат в затвора,като военнопрестъпници.

През 2004 год. в апелативния съд на Сантяго бе внесен иск срещу президента на САЩ Джордж Буш, вицепрезидентът на САЩ Дик Чейни, държавният секретар Колин Пауъл, министърът на отбраната Доналд Рамсфелд и бившият ръководител на гражданската администрация в Ирак Пол Бремър, които обвинени в издевателства върху пленниците в багдадския затвор “Абу Граиб”.
Пак през 2004 Международният обществен трибунал искаше да съди политиката на  администрацията на САЩ по отношение на Ирак, в Брюксел.
Главни обвиняеми по делото щяха да бъдат шефът на Пентагона Доналд Ръмсфелд, вицепрезидентът Дик Чейни и заместник-секретарят Пол Вулфовиц.
Съдът е създаден от британския философ Бертран Ръсел през 1966 година да разследва главно военни престъпления.
През 2008 год. в САЩ граждани и EFF започват процес срещу Националната агенция за сигурност, други агенции, президента Буш, вицепрезидента и бившия главен прокурор за незаконно проследяване на електронните съобщения чрез мрежата на AT&T. Правителството се позовава на изменението на FISA от пролетта на 2008 за ретроактивна неотговорност на телекомите. Което напомня за инициативите на България и ЕС за проследяване на електронните съобщения и перспективата.

Основни заключения от доклада:
Великобритания взе решение да участва в инвазията в Ирак, преди всички възможности за мирно разоръжаване  на режима на Саддам Хюсеин да бъдат изчерпани.
По-голямата част от Съвета за сигурност на ООН бе в полза на продължаване на проверките.
Твърденията относно заплахата от иракски оръжия за масово унищожение са били лъжливи.
Не е имало окончателна и надеждна информация, че режимът на Хюсеин  произвежда химически и биологични оръжия.
Действия на Великобритания подкопаха авторитета на Съвета за сигурност на ООН. Хартата на ООН посочва, че за мира и сигурността в света отговаря на Съвета за сигурност.  Британското правителство,след САЩ заяви, че  действа от името и в интерес на световната общност, но по-голямата част от обществото представлявано от членовете на Съвета за сигурност, не подкрепи нахлуването в Ирак.
На 28 юли 2002, Тони Блеър уверява в писмо до Джордж У. Буш, че ще бъде с  него, без значение какво се случва.
Въпреки многото предупреждения и оценка на ситуацията след нахлуването и убийството на Саддам,действията са напълно  неадекватни.
Британското правителство не постига целите, които си е поставило в Ирак. По време на кампанията, повече от 200 британски граждани са  убити.
До юли 2009 г.,са убити най-малко 150,000 иракчани , „вероятно много повече,“ отбеляза доклада. Повече от един милион с  бежанците.
Отношенияната на Великобритания и САЩ, не трябва да означават безусловна подкрепа за всички стъпки на  другия.
От сега нататък всички аспекти на възможна военна намеса трябва внимателно да се  обсъждат.

 

Източник: http://yphalachev.blogspot.bg/

Posted on 08.07.2016, in Анализи, Международна политика and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 1 коментар.

  1. Анонимен

    „…Отношенияната на Великобритания и САЩ, не трябва да означават безусловна подкрепа за всички стъпки на другия.
    От сега нататък всички аспекти на възможна военна намеса трябва внимателно да се обсъждат…“

    Ама точно от сега ли?

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: