Нов шамар за Британия


Нов шамар за БританияНов трус във Великобритания след „Брекзит“-а. Вчера излeзе очакваният с огромен интерес доклад на сър Джон Чилкот за участието на Великобритания във войната с Ирак през 2003 година.
Обемът на доклада е пет път по-голям от „Война и мир“ на Толстой, пишат британските медии. Той съдържа 2,6 милиона думи, докато поредицата „Хари Потър“, примерно, е с 1 милион.
Самият Чилкот е убеден, че неговият доклад ще осигури на страната никога повече да не отива на война без дебат и неподготвена.
Ние просто искаме истината, заявяват пък семействата на 179-те загинали британски войници в иракската кампания.
Действията на британския контингент, контролиращ Басра, са близки до провала, а репутацията и увереността на британските военни са сериозно засегнати, заявява бригадният генерал в оставка Бен Бари.
Докладът на Чилкот установява редица сериозни пропуски в подготовката на армията за въпросната военна кампания. На преден план се изтъква обаче случаят с лекобронираните джипове „Ленд Роувър“, в които, попадайки на самоделни мини, загиват 20 рейнджъри. Те дотолкова се оказали неподходящи да защитят екипажите си от мини, че получават прозвището си „мобилни гробове“.
Докладът установява колко лошо командването е подготвило войските за иракската кампания. Заради секретността, част от снаряжението, включително бронежилетки, били изпратени в последния момент.
Чилкот заявява, че британските военни не са знаели почти нищо за конфесионално-националното разделение в Ирак, голяма изненада за тях била ожесточената съпротива, а те нямали дори спътникова връзка за викане на подкрепления. Не се знаело нищо и за силното влияние на Иран и шиитското опълчение.
Британски офицери, дали показания по време на разследването, заявяват, че това е бил жесток шамар за армията. Британците бяхме унизени в очите на нашите съюзници – американците, разказва офицер.
Самоуверени и опиянени от неотдавнашните успехи в Северна Ирландия, на Фолклендските острови и в първата война в Ирак, британците мислели, че са добре подготвени за Ирак, но са сгрешили, се казва в доклада.
Военните са мислели, че ще бъдат посрещнати като освободители, а не като нашественици-неверници. Ярка илюстрация за тези очаквания било това, че каските били заменени с барети в началната фаза на операцията.
В Ирак навлизат 46 хиляди британски войници. Скоро контингентът е съкратен три пъти, в резултат на което британските сили се оказали „размазани“ на тънък слой по територия, равна на тази на Англия.
Чилкот задава и въпроса, защо докато нещата в Ирак са вървели толкова лошо, се налага увеличение на британския контингент в Афганистан.
Според източници, използвани за доклада, британците просто са искали да се махнат от Ирак още от момента, когато станало ясно, че Саддам няма оръжия за масово поразяване, както е твърдял по-рано Вашингтон. По тази причина все по-трудно ставало да се обясни на британската общественост защо трябва да продължава тази война.
Чилкот цитира един от архитектите на иракската кампания – тогавашния военен министър на САЩ Доналд Ръмсфелд – „Влизането във война става с армията, която имаш“. Приемникът му Робърт Гейтс обаче добавя: „Да, само трябва колкото се може по-бързо да я промениш в армията, от която имаш нужда“.
Семействата на служилите и загиналите в Ирак имат пълното право да питат защо Британия не научи този урок, коментира Би Би Си.
Въпреки че няма мащабни обвинения срещу Блеър, текстът се очаква да стане повод за нови призиви за извинение от политически опоненти на бившия премиер и близки на загиналите 179 британски войници. Някои критици на Блеър от години настояват той да бъде обвинен във военни престъпления заради това, че е използвал подвеждаща информация, за да вкара Великобритания във войната, която сложи край на управлението на Садoам Хюсеин, но отприщи вълна на насилие в Ирак, продължаваща и до днес.

Бившият премиер Блеър обяви, че е готов да носи цялата отговорност за грешките, допуснати с нахлуването в Ирак. „Ще нося пълната отговорност за всякакви грешки без изключение или оправдание“, заяви той.

 

Източник: http://duma.bg

Posted on 07.07.2016, in Анализи, Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: