Източната алтернатива: Русия и Китай могат да създадат алианс, пред който НАТО ще е безсилен


Източната алтернатива: Русия и Китай могат да създадат алианс, пред който НАТО ще е безсиленСветът се намира на прага на радикални промени. Ние виждаме как постепенно се руши Европейският съюз, как икономиката на САЩ търпи крах, всичко това ще завърши с нов световен ред, заяви китайският лидер.

Съществува стратегическа необходимост от съюз между Русия и Китай, който ще промени световния ред. Това отбеляза председателят на КНР Си Цзинпин в свое изявление миналия петък.

„Светът се намира на прага на радикални промени. Ние виждаме как постепенно се руши Европейският съюз, как икономиката на САЩ търпи крах, всичко това ще завърши с нов световен ред. Така, както никога не е ставало по-рано, след 10 години нас ни очаква нов световен ред, в който ключов ще се окаже съюзът между Китайската народна република и Русия“, заяви Си Цзинпин.

Според него отношенията между Русия и Китай не трябва да се ограничават само в икономическата област, а двете страни могат да създадат алтернатива на НАТО.

„Сега ние наблюдаваме агресивните действия от страна на САЩ както по отношение на Русия, така и на Китай. Аз смятам, че Русия и Китай могат да създадат алианс, пред който НАТО ще е безсилен и това ще сложи края на империалистическите стремежи на Запада,“ отбеляза китайският лидер.

Си Цзинпин е убеден, че Китай трябва да модернизира армията си.

„Създаването на армия, която да съответства та международния статус на нашата страна е стратегическа задача. Ние трябва да съединим икономическото развитие с развитието на отбраната, да модернизираме армията си, за да стане тя съвременна и стандартизирана… Ние сме длъжни да прокарваме реформа във военната сфера, за да създадем армия, която е дисциплинирана и готова да побеждава“, заяви Си Цзинпин в реч на тържествено събрание по случая 95-годишнината на Китайската комунистическа партия. / Агенция ХХI век
 

Източник: Агенция ХХI век

Posted on 06.07.2016, in Анализи, Икономика, Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: