Новата Европейска общност


Новата Европейска общностВестта за Брекзит предизвика вълнение по целия свят, хаос на фондовата борса, както и спад в обменните валутни курсове на британската лира и еврото. Докато новината уляга в съзнанието на хората, започва да се разпространява едно още по-неудобно осъзнаване: разпадането на глобализираните властови структури може да се случи по-бързо, отколкото сме си представяли първоначално. А чувството за стабилност и надеждност на политическия и обществен ред, с което сме свикнали, може би не отразява действителността.

Референдумът във Великобритания отвори кутията на Пандора; вече и в други държави възникват подобни инициативи за излизане от Европейския съюз, а същевременно с това Шотландия, Северна Ирландия и дори Лондон обмислят да напуснат Великобритания, за да останат в ЕС. На този етап влизаме в едни турбулентни времена без ясна визия накъде сме се запътили. Никой не може да знае с точност колко дълго ЕС – сложен икономически и политически съюз, вече измъчван от множество кризи – ще издържи на всестранния натиск, но неговото разпадане вече е започнало.

След като направиха своя избор, британците трябваше да изтърпят много подигравки от цял свят. Защо биха направили нещо подобно? Едно сатирично заглавие в The New Yorker гласеше:„Британците загубиха правото си да твърдят, че американците са по-глупави“. Възможно било 17-те милиона британци, които гласуваха за Брекзит, да не са били напълно наясно с последиците от това решение; възможно било да са заблудени от лъжи, националистическа пропаганда и ксенофобско подстрекателство. Тук обаче става въпрос за нещо повече от това.

 

Да не се лъжем: Европейският съюз отчужди десетки милиони работници и обикновени хора из целия континент. За мнозина ЕС се превърна в синоним на враждебна „върхушка“. Макар и започнал като прогресивен проект за свобода и солидарност между европейските народи – отдаден на автентично хуманитарни инициативи и на това ужасните войни от 20-ти век да не се повторят никога повече – ЕС се превърна в антидемократична неолиберална технокрация с все по-намаляващи легитимност и ползи за хората. Проповядвайки благородните ценности на човешките права, социалната демокрация и мира, управниците на ЕС наложиха режими на строги икономии, които постепенно създадоха несигурни работни условия за милиони хора. Голямото разминаване между социалната реторика и налагането на политиката на неограничавания пазар предизвика у много хора чувството, че те постоянно биват предавани от една анонимна суперструктура, в която те не могат да участват и към която не могат да протегнат ръка.

С последователното си подчинение към Вашингтон и корпоративния свят европейските лидери постоянно заблуждават своите сънародници – независимо дали става въпрос за тайното предаване на последната останала демократична власт в ръцете на мултинационалните компании, или за сриването на основните работнически и потребителски права, или за пренебрегването на регулациите по отношение на околната среда, както се предвижда в преговорите за ТПТИ. Независимо дали става въпроса за ощетяването на търговията на собствените им държави чрез налагането на икономически санкции срещу Русия; или за участието в едно много опасно разполагане на военни части на НАТО в Източна Европа изглежда едва ли съществува някакво изискване от правителството на САЩ, което европейските лидери не биха изпълнили, независимо колко опустошителни за Европа биха могли да бъдат последиците.

Колко тесногръда идеологически е „толерантността“ в Европа, стана ясно миналата седмица, когато германският външен министър Франк Валтер Щайнмайер дръзко се осмели да осъди военните учения в Източна Европа срещу „агресивната“ Русия. Изказването му провокира истинско възмущение в неговите колеги-политици и в медиите на запад.

Или да вземем Гърция – преди една година ЕС-елитът извърши колективно наказание срещу цяла нация за това, че си е позволила да бъде толкова нахална, искайки излизане от политиката на строги икономии. Колко ентусиазирани бяха страни като Гърция, Португалия и Ирландия да се присъединят към ЕС, мечтаейки за икономически прогрес, континентална интеграция и солидарност, и по колко ужасен начин бяха притиснати и ограбени. Като капак на всичко бяха лишени от своя суверенитет и бяха поставени в капана в астрономически дългове. Все пак, това не е просто въпрос на противопоставяне на Южна срещу Северна Европа, а е един от механизмите за преразпределяне на богатство от 99%-те процента население към единия процент в цяла Европа – и това може да се усети от хората от Атина до Ливърпул. „Политиката на строги икономии е истинска класова война“,  отбеляза Чомски.

Либералният глобализъм успя да ерозира социалните структури на обществата по целия свят, той унищожи солидарността между хората и установи анонимна, хипер-индивидуализирана атмосфера на жестока конкуренция, на самота в борбата за оцеляване. Много хора са оставени без никаква положителна перспектива за бъдещето, чувстват се постоянно предадени от нещо или някого, а не могат точно да го назоват – и в сърцата им се ражда огромен гняв. Напрежението, излизащо наяве в екстремно високите нива на неравенството, корупцията и липсата на перспектива, е видимо и придобива масови измерения в почти всички западни държави. Обществата – както в Европа, Северна Америка, така и в общи линии в целия свят – не могат да се поддържат взаимно и дълго в условията на съществуващия социален, политически и икономически порядък.

Във Франция продължават протестите и стачките срещу неолибералната реформа в трудовото законодателство на президента Оланд. Това е съпротива в невиждани размери за последните десетилетия; преди няколко дни полицията, изчерпани от уличните сблъсъци, помоли протестиращите да й дадат почивка. Някои дори вече заговориха за „Втора Френската революция.“

В неделя испанците избират ново правителство; има реален шанс за пробив на Пабло Иглесиас, младият професор по политически науки от Мадрид, лидер на движението Подемос („Ние можем“), което се появи през 2011 със спонтанни протести в цялата страна. Подемос е антилиберално движение; неговата първа цел е да се прекрати с режима на строги икономии в Испания и в цяла Европа

В допълнение, тиктака бомбата с часовниковия механизъм, заложена в кризата с гръцкия дълг; там се задава финансова катастрофа, в „комплект“ с кризата с  бежанците, която все още не сме решили, но сме я затворили за нашето внимание. Освен това е налице екологична криза с планетарни измерения и с екзистенциална заплаха за нашето оцеляване…

Brexit е само малка част от пъзела в един глобален процес на контролиран хаос, който тече по цял свят – обществената система, политиката, икономиката, културата и съвместното съществуване на хората са на път да се разпаднат, защото бяха предизвикани кризи, които ерозираха социалното сближаване, унищожавайки общия фундамент за живот на тази планета.

Ние живеем в началото на фазата на една глобална революция, която ще преобърне обществените реалности с главата надолу. Не можем да спрем тази трансформация, но можем да повлияем накъде тя да поеме. Ще доведе ли разпадането на глобалната система до насилие и регионални граждански войни, както някои се опасяват, или ще доведе до процес на световно обновление и освобождение?

Еволюцията не протича равномерно, а на скокове – щом един модел на организация спре да бъде функционален, органичните системи претърпяват период на сътресение, докато изведнъж не преминат в нов и по-сложен модел на организация. Това е процесът, който претърпяваме и изграждаме като вид в момента. Колкото по-ясен е погледът ни, толкова по-успешно ще можем да изградим бъдещето, което желаем. Не можем да оставим този процес в ръцете на някакъв президент, институция или гуру. Никой не може да го осъществи вместо нас.

 

Автор: Мартин Виниски

Превод: Момчил Вачев / Memoria de futuro

Advertisements

Posted on 30.06.2016, in Анализи, Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 3 Коментари.

 1. No obstante, Radio Canadá Internacional no es responsable
  del contenido de estos sitios externos. https://unbecomingegg6924.wordpress.com/2017/01/06/grand-theft-encyclopedia/

 2. É muito eficaz no tratamento de antraz (infecção provocada
  pelo Bacillus anthracis, generalidade nos animais
  e também estranha no varão), se empregado no início da doença. http://7pf.hk/albums/displayimage.php?pid=663/displayimage.php?pid=663/

 3. Great post however , I was wanting to know if
  you could write a litte more on this subject? I’d be very thankful if you could elaborate a little bit more.

  Thanks! http://notarypod.com/groups/too-busy-try-these-tips-to-streamline-your-car-games/

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: