WP: Седем причини, според които европейците ненавиждат ЕС


WP: Седем причини, според които европейците ненавиждат ЕСАмериканският вестник The Washington Post на фона на решението Великобритания да излезе от ЕС назова седем причини, според които някои европейци се отнасят негативно към ЕС.

Първата причина — необходимостта «да се плаща прескъпо на европейските бюрократи». Става дума за неимоверно високите заплати на някои представители на Европейския съюз. Авторът на статията е ръководителят на брюкселската редакция на вестника Майкъл Бирнбаум.

Докато отделни страни от Европа са принудени да въвеждат мерки за строги икономии, в това число орязване на заплати на държавни служители, болшинството служители от апарата на Европейския съюз получават щедри заплати, облагани с минимални данъци, — пише той.

Втора причина — скъпите пътувания. Работата е в това, че Европейския парламент е задължен всеки месец да се събира в пълния си състав в Страсбург, а голяма част от действията на ЕС се регулират от Брюксел.

 

«Затова един път в месеца целият апарат — законодатели, спомагателен персонал, лобисти, журналисти и всички останали, общо 10 000 човека — заминават за Страсбург», — пояснява Бирнбаум.

 

Според него, разходите за щаб-квартирите в Страсбуург и Брюксел са в размер на 200 милиона долара за година.

 

 

Трета причина — нормите на ЕС, с които Брюксел отива твърде далеко. Бирнбаум припомня постановлението на Еврокомисията, което се превърна в символ на гафовете на Брюксел — т.нар. «закон за изкривения банан». Постановлението регулира нормите на изкривяванията на бананите, изискванията се отнасят към производителите и продавачите.

Привържениците на излизането на Великобритания от ЕС твърдят, че британците са в правото си сами да решават «доколко изкривени могат да бъдат бананите, които ядат», — пояснява Бирнбаум.

 Четвърта причина — липса на прозрачност. Сериозните решения на ЕС се вземат при затворени врати. Лидерите на ЕС сключват сделки в частен порядък, после просто обявяват решението си, а журналистите трябва да се правят «на детективи», за да изяснят кой е бил ЗА и кой е бил ПРОТИВ.
Пета причина — ЕС не обръща никакви внимание на неприемането от страна на избирателите на една или друга инициатива и в резултат при всички положения ЕС си прокарва инициативата.

През 2005 година избирателите от Франция и Холандия гласуваха против конституцията, предложена от Брюксел. Пет години след това ЕС гласува Лисабонския договор, който в значителна степен повтори отхвърлената от избирателите конституция, но съгласието на избирателите и този път не бе взето предвид.

 

Шеста причина — огромен брой скъпоструващи преводачи. 

 

«Можете да възприемате по различен начин стремежа на ЕС да превежда практически всичко подред на всичките свои 27 езици — като свидетелство на международен триумф или като разточителна загуба на ресурси», — пояснява Бирнбаум.

 

Авторът споделя по повода цифри: в Европейската комисия работят 1750 лингвисти, 500 постоянни преводачи и 3 000 преводачи на свободна практика.

 

Седма причина — излишна бюрократичност.

 

Всяка държава, влизаща в ЕС, назначава свой комисар, чиято основна задача е да ръководи определена сфера от дейността (по аналогия с министрите). В резултат ЕС така се разшири, че Брюксел се наложи да създаде нови ведомства, за да може техният брой да съвпадне с броя на комисарите.

ЕС има отделни комисии за международно сътрудничество и развитие, по въпросите на търговията, по въпросите за работните места, икономически ръст, инвестициите и конкурентноспособността, по финансовите и икономическите въпроси и др.

По-рано вестник The Washington Post също публикува списък на страните, които могат да поискат да се отделят от ЕС след Великобритания.

В него попадат Швеция, Гърция, Дания, Холандия, Унгария и Франция.

 

Петя Паликрушева

Източник: http://bgr.news-front.info

Posted on 27.06.2016, in Анализи, Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 2 коментара.

  1. Анонимен

    От всичките седем причини единствено трета, четвърта и пета са важни. Останалите разводняват положението, а с други думи – прах в очите, или инак казано – малки клонки, за да не се вижда гората!

    • Анонимен

      В допълнение – в първа причина гузно се прикриват двойните стандарти!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: