Дълбокото Черно море…


Дълбокото Черно море...Крим винаги е бил важен от стратегическа гледна точка. Империите са воювали за него още от древността, за да владеят територията му и да имат влияние на акваторията на Черно море. За да анализираме съвременната стратегическа обстановка в региона и бъдещето на Черноморския флот на Руската Федерация, се спряхме на последните две години от историята на полуострова.
Крим е „непотопяемият авионосец“, чието владение дава право за контрол върху целия Черноморско-Азовски регион, а Севастопол е острието на меча в Черно море, даващ ключ към „проливите“. Това е единствената военноморска база на Русия в Черно море за базиране на кораби от всякакъв ранг (има и две удобни пристанища – Керч и Феодосия). Това са авиобази и летища. Това са корабостроителни заводи и инфраструктура. Разбира се, за възстановяване и модернизиране на всичко това ще трябва да бъдат похарчени (и вече се харчат) колосални финансови средства. Но, както се казва, няма безплатна сигурност.

2016 година: какво се промени?

Неведнъж е казвано, че корабите на Черноморския флот са остарели морално и технически. Да поговорим отначало за загубите. През ноември 2014 г. се запали ескадреният миноносец „Керч“ заради нарушаване на правилата за пожарна безопасност от личния състав. Днес корабът е бракуван. Останалите кораби от 11-а бригада са на линия и успешно изпълняват задачите си. Подводницата Б-380 (1983), която беше на ремонт от 2000 г., е бракувана. Бракуван е и ескадреният миноносец „Владимирец“. За разлика от своя събрат („Керч“), миноносецът „Очаков“ достойно завърши службата си в Черно море, блокирайки корабите на ВМС на Украйна по време на „кримската пролет“.
Някои неща получихме в качеството на „военни трофеи“ (статутът на тези кораби е под въпрос) от Украйна. Техническото състояние на наследеното е лошо. Днес, имайки предвид неизвестните около съдбата им, можем да кажем, че те са по-скоро бреме, отколкото подарък.
През 2010 г. в завод „Янтар“ (Калининград) започна строителството на „Адмирал Григорович“ – първият от шест стражеви кораби. Те трябва да заменят старите, които са на въоръжение в 11-а бригада. Серията обаче няма да бъде достроена заради отказа на украинската страна да достави последните три газотурбинни двигателя (което, между впрочем, не й попречи да прибере парите за тях). „Адмирал Григорович“ и „Адмирал Ессен“ ще пристигнат в Севастопол още тази година. „Адмирал Макаров“ най-вероятно ще пристигне в Черно море през 2017 г. Преди 2018 г. Русия няма да успее да организира собствено производство на газотурбинни двигатели, а да се държи серия от недостроени кораби на док е нецелесъобразно. Неотдавна беше постигната договореност с Индия за продажбата на „Адмирал Бутаков“, „Адмирал Истомин“ и „Адмирал Корнилов“. Стражевият катер „Адмирал Григорович“ ще пристигне тази година в Севастопол за постоянно базиране.
В Новоросийск започнаха да пристигат подводниците от проекта 636.3. Серията от шест подводници започна да се строи през 2010 г. в Санкт Петербург в завода „Адмиралтейские верфи“. Първите две – Б-261 „Новоросийск“ и Б-237 „Ростов-на-Дон“, вече са в състава на Черноморския флот. Готови са „Стари Оскол“ и Б-265 „Краснодар“. Б-268 „Велики Новгород“ и Б-271 Колпино“ се дострояват. Най-вероятно бригадата ще е окомплектована напълно и базирана в Новоросийск към края на 2017 г.
А сега – хитът на миналата година: малките ракетни кораби. В момента в Зеленодолския корабостроителен завод се изгражда серия от шест кораба за Севастопол. „Зеленият Дол“ и „Серпухов“ вече са в строя. Скоро към тях ще се присъединят „Вишний Волочек“, „Орехово-Зуево“, „Ингушетия“ и „Грайворон“. Любопитната новина е, че през февруари 2014 г. в Зеленодолския корабостроителен завод започна строителството на патрулиращия кораб „Василий Биков“. При относително неголямата му водоизместимост – около 1300 т, характеристиките му са впечатляващи. На първо място това е автономността – 60 денонощия, и 6000 мили обхват на плаването. Второ. Възможност за разполагане на борда на комплекс ударно ракетно въоръжение. Т.е. това е по-скоро ракетен кораб, отколкото патрулен. „Василий Биков“ и „Дмитрий Рогачев“ се строят от 2014 г., а „Павел Державин“ от 2016 г. До 2020 г. по план трябва да се построи серия от шест кораба. Най-важното е, че тези съвсем различни по клас кораби имат едно предимство. На всеки от тях могат да се разполагат ракети клас „Калибър“. Всеки кораб може да носи на борда си по осем ракети, а подводницата – четири.

Възможностите за противодействие от полуострова

Връщането на Крим в състава на Русия ни позволи да укрепим значително полуострова. Основното средство за противодействие от брега срещу кораби на противника са бреговите ракетни комплекси „Бастион“ и „Бал“. Тяхното разполагане в Южен Крим поставя под въпрос плаването на кораби на вероятен противник в по-голямата част на Черно море. При взаимодействие с 11-ата самостоятелна брегова ракетно-артилерийска бригада (Анапа) на практика се покрива цялото Черно море.
„Бастион“ стреля на разстояние до 300 км, като вероятността за поразяване на целите е много висока поради скоростта на полета на крилатите ракети. „Бал“ пък покрива до 120 км, но точността на попаденията е много висока. Комплексът изстрелва цял залп крилати ракети през 3 секунди. Ударните възможности на полуострова ще се увеличат значително след обновяването на авиопарка на двата морски щурмови авиационни полка. Основните удари може да бъдат нанесени от бомбардировачите Су-24, Су-24МР и многофункционалните изтребители Су-30СМ. Сериозна заплаха за унищожаването на противникови кораби е и щурмовата авиация на 37-и смесен авиополк. За откриване и унищожаване на подводници пък са предназначени самолетът Бе-12 и вертолетът Ка-27.

(със съкращения)

Автор: Олег Казаренко, капитан-лейтенант от запаса

Източник: http://duma.bg

Posted on 25.06.2016, in Анализи, Въоръжени сили and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: