Турция удари поредния „политически шамар“ на Германия


Турция удари поредния "политически шамар" на ГерманияАнкара не разреши на делегация от немски депутати начело със статс-секретаря на Министерството на отбраната на Германия Ралф Браукзип да посетят турската авиобаза «Инджирлик», съобщава списание  Spiegel.

Генерал-майорът от бундесвера Дитер Варнеке сподели пред изданието, че причина за отказа на Анкара е приетата от Германия резолюция, която признава престъпленията срещу арменците за геноцид през 1915 година.

Официалният представител на Министерството на отбраната на Германия потвърди, че Анкара не е съгласувала план за пътуването на немската делегация.

 

«Турското МВнР съобщи това на немския посланик», — уточни представител на министерството.

 

 

 Той добави, че писмени обяснения на турското правителство до Министерството на отбраната на Германия на този етап липсват, затова представителят на министерството отказва да се «спекулира» за причините за поведението на Анкара.

По-късно външният министър на Турция Чавушоглу заяви, че визитата на политиците във военната база «Инджирлик» не е уместна.

Първоначално немската делегация планираше в средата на юли да извърши опознавателно пътуване, за да се запознае с положението  на немските военнослужещи, които участват в операциите срещу ИД.

Освен «Инджирлик» планът включваше посещение в северен Ирак и посещение на главната щаб-квартира на коалицията срещу ИД в Кувейт и Катар. Сега от спирката в Турция немците ще трябва да се откажат.

Както пише изданието, отказът на немските политици — това е вече вторият «политически шамар».

Скоро след приемането на резолюцията от бундестага Анкара отмени посещението в авиобаза «Инджирлик» на група немски журналисти.

Тогава се говореше, че причина за отмяната са съображения за сигурност.

В турската авиобаза има мисия на бундесвера.

От януари 2016 година немските самолети- разузнавачи се използват за въздушно разузнаване в Сирия. Мандатът на антитерористичната операция действа до края на 2016 година и не предполага участието на войници от бундесвера в наземни операции.

На 2 юни немският парламент прие въпросната резолюция за геноцида над арменците.

 

Петя Паликрушева

Източник: http://bgr.news-front.info

Posted on 24.06.2016, in Балканите and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: