Бъдещето е тук: Русия разработва квантова телепортация


Бъдещето е тук: Русия разработва квантова телепортацияСъвсем доскоро това изглеждаше като фантастика. Вдига се огромен шум около новините, че Русия, както се твърди в информационното пространство, е на път да усвои технологията на телепортирането, а след 20 години дори да започне масово производство. Човечеството все още не е готово да придвижва предмети на огромни разстояния посредством портали. Руските учени обаче са готови за друг пробив.

Крещящите заглавия в пресата объркаха читателите и едва ли не скараха представителите на властта, бизнеса и научната общност. Русия ще може да използва телепортация през 2035 г., побързаха да съобщят журналистите, като разбраха за програмата „Национална технологична инициатива, но се оказа, че са се заблудили.

Придвижването на предмети във времето и пространството е фантастика. Реално е да се адаптират постиженията на квантовата физика към нуждите на ежедневието. В рамките на проекта, който ще струва десетки милиарди рубли разработват система от защитени канали за връзка, която се основава на принципа на квантовата телепортация.

Състоянието на една конкретна частица в точка А се пресъздава в точка Б, тоест предава се не обектът сам по себе си, а неговите характеристики. За редовия потребител това значи свръхзащитена връзка. Тези канали се различават от обикновените, както се различава квантовият компютър от лаптопа– съвсем друга реалност, твърдят учените.

„Преминавайки към квантовите компютри ние очакваме голям пробив – това са напълно нови знания и резултати. Представете си: ако можем да моделираме, например, някакви нови материали, които да са свръхпроводими при стайна температура, това съществено ще промени живота ни. И всички ние ще го почувстваме“, уверен е Руслан Юнусов, генерален директор на Руския квантов център.

Връзките с абсолютна защита на данните ще са най-приложими там, където секретността е на първо място.

Лидерите в сектора на банковите услуги защитават по този начин онлайн-разплащанията, а военните ведомства съхраняват тайните на кореспонденциите и предадените сигнали – при тези технологии пробивът е невъзможен. Комерсиалният успех на продукта е сигурен в Русия. Руският квантов център вече построи първата защитена линия за една от столичните банки. Цената на услугата се пази в тайна, но някои анализатори изчислиха стойността опирайки се на цената на други подобни телекомуникационни проекти.

„Известно е, че инженерното решение изисква някъде към 15-20 милиона долара за стартиране и разработване на прототип. Ще са необходими обаче още 75 милиона, за да работи на практика“ сподели изчисленията си Александър Галицкий, основател на Almaz Capital Partners.

Свръхзащитените канали за предаване на данни имат само един недостатък към момента – най-дългата построена линия засега е 100 километра. Да бъдат съединени Москва и Владивосток чрез квантова връзка засега е само перспектива. Изключително бързо обаче квантовите технологии навлизат в бита – те се използват и при лазерите или томографията, така че можем да кажем, че бъдещето настъпва стремително.

 

Източник: http://www.fbr.bg

Posted on 24.06.2016, in Наука и технологии and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: