Путин: Хората не разбират колко голяма е потенциалната опасност


Владимир Путин на Международния икономически форум в Санкт Петербург, 17.06.2016

Владимир Путин на Международния икономически форум в Санкт Петербург, 17.06.2016

Американските противоракетни отбранителни системи, които се разполагат в близост до руските граници, могат да бъдат „незабележимо“ превърнати в оръжия за нападение, заяви Владимир Путин по време на Международния икономически форум в Санкт Петербург на 17 юни.

Обсъждайки противоракетния щит на НАТО в Източна Европа, руският президент заяви, че американците вече разполагат свои ракети из военните бази.

Ракетите се поставят в капсула, която се използва за изстрелване на крилати ракети „Томахоук“. В момента те разполагат свои противоракети, които са способни да ударят мишена на разстояние от 500 км. Технологиите обаче се развиват и ние знаем около коя година САЩ ще разработят нова ракета, чиято далекобойност ще бъде не 500, а 1000 км. – в този момент те ще се превърнат в заплаха за нашия ядрен потенциал.

Това заяви Путин на срещата с ръководителите на международните информационни агенции, като добави, че знае как Вашингтон ще разгърне ракетната си програма „година по година“.

 

„Знаем какво ще се случва година по година и те са наясно с това“, каза Путин, като добави, че западните служители „замазват очите на новинарските медии“, които от своя страна дезинформират аудиториите си.

Според руския президент основният проблем е в това, че хората не разбират колко потенциално опасна е ситуацията в действителност. „Светът бива придърпван в едно напълно ново измерение, докато Вашингтон се преструва, че не се случва нищо“, коментира Путин. Той допълни, че напразно се е опитал да протегне ръка към своите чуждестранни колеги.

„Те твърдят, че [противоракетните системи] са част от отбранителната им способност и не са нападателни; че целта на тези системи е да ги предпази от агресия. Това не е вярно, заяви Путин пред журналистите. „Стратегическата противоракетна отбрана е част от нападателната стратегическа способност и функционира съвместно с агресивна система са нанасяне на въздушни удари.“

„Съществената заплаха“ е в това, че същите устройства, които се използват за противоракетна отбрана, могат да бъдат използвани и за изстрелването на ракети „Томахоук“. Руският президент изтъкна, че тяхното инсталиране се случва „в рамките на часове“. „Как можем да знаем какво има в изстрелващите устройства? Всичко, което е необходимо да се направи, е да се преинсталира системата, а това е едно напълно незабележимо действие“. Путин добави, че ако подобно нещо се случи, правителствата на държавите, в чиито територии са разположени военните комплекси на НАТО, дори няма да разберат.

Вашингтон си послужи с измама в самото начало, когато твърдеше, че придвижва противоракетната си отбрана на изток, за да противодейства на „иранската ядрена заплаха“, заяви Путин. Той посочи, че предполагаемата нападателна ядрена способност на Техеран вече не съществува – до голяма степен благодарение на намесата на Обама. „Защо тогава построиха противоракетна система в Румъния?“

Путин изтъкна, че НАТО продължава да отхвърля „конкретни“ предложения за сътрудничество от страна на Русия, а политиката на САЩ излага на опасност „т.нар. стратегически баланс … благодарение на който светът не е подложен на непосредствена опасност от мащабни войни и военни конфликти.“

Оттегляйки се едностранно от подписания през 1972 г. Договор за ограничаване на системите за противоракетна отбрана, Вашингтон „нанесе първия колосален удар върху международната стабилност“, заяви президентът. За да поддържа баланса на силите, Москва от своя страна трябваше да развие собствена ракетна програма. САЩ се съгласиха с това в началото на века, когато Русия се намираше в тежко финансово положение. „Предполагам се надяваха, че въоръжението от времето на Съветския съюз е остаряло.“

Путин заяви пред медиите:Днес Русия е постигнала значителен напредък в това отношение. Модернизирахме ракетните си системи и успешно разработихме нови модели; да не говорим за противоракетните отбранителни системи“ Той подчерта, че тези действия са мерки за противодействие, а не „агресия“ – нещо, в което Москва е обвинявана толкова често.

Практическата фаза на мащабното учение на НАТО „Анаконда“ започна с десант в Полша на 1200 военни. В операцията участват десантчици от САЩ, Великобритания и Полша. На полигона едновременно са прелетели 30 самолета с десантчици и оръжие от разположената в щата Калифорния част Форт Браг и от авиобазата Рамщайн в Германия, както и от Краков. От няколко самолета са хвърлени военна техника, транспорт и оборудване.

 

„Трябва да се погрижим не само за своята сигурност. Важно е да се осигури стратегически баланс в световен мащаб, защото той гарантира мира на планетата… Именно взаимната заплаха предостави на човечеството глобална сигурност в продължение на десетилетия“, заключи Путин.

 

Превод: Момчил Вачев / Memoria de futuro

Posted on 23.06.2016, in Анализи, Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: