Путин: Русия ще засили бойната готовност заради „агресивните“ подходи на НАТО


Путин: Русия ще засили бойна готовност заради „агресивните“ подходи на НАТОРусия трябва да засили бойната си готовност в отговор на „агресивните действия“ от страна на НАТО близо до руската граница, каза  руският президент Владимир Путин, цитиран от „Ройтерс“ (Reuters).

В обръщение към парламента по повод 75-тата годишнина от атаката на нацистка Германия срещу Съветския съюз, Путин направи забележка на Запада, заради нежеланието им да изградят „модерна, колективна система за сигурност“ с Русия, пише агенцията.

„Русия е отворена да обсъди този критичен проблем и повече от веднъж показа готовността си за диалог“, каза той. „Но, точно както стана в навечерието на ВСВ, ние не виждаме позитивна реакция в отговор“.

„Точно обратното, НАТО засилва агресивната си реторика и агресивните си действия близо до нашите граници. При тези условия наш дълг е да обърнем специално внимание на разрешаването на задачата за засилване на бойната готовност на нашата страна“.

Воденият от САЩ военен алианс засилва позициите си в Полша и трите балтийски страни Естония, Латвия и Литва, като част от план за възпирането на Русия от нови случаи, като този на присъединяването на Крим през 2014 година.

Русия гледа на плановете на НАТО като на враждебни.

Като направи паралел с 1930-те години Путин каза, че хуманизмът днес е изправен пред провал на фона на бързо разрастващата се заплаха от тероризъм, точно както се е провалил пред нарастващата мощ на нацистка Германия.

„Световното общество не прояви достатъчно бдителност, воля и консолидация за предотвратяването на тази война и спасяването на милиони животи“, каза Путин.

„Какъв още урок е необходим днес, за да се загърбят стари и идеологически различия и геополитически игри, за да се обединим срещу международния тероризъм?“.

 

Източник: „Руски дневник“

Posted on 23.06.2016, in Анализи, Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: