Заради кризата с Русия и атентатите: Туризмът в Турция е на колене, няма ги руските летовници


Заради кризата с Русия и атентатите: Туризмът в Турция е на колене, няма ги руските летовници Рекордният срив на пазара доведе до продажбата на над 2000 хотела, плажовете са критично пусти.

Туристическият сезон в Турция регистрира най-тежкия си юни заради спада на летовниците от Русия с 98,5% и от Германия с 44,9%. Курортът Анталия е буквално на ръба, плажовете и хотелите са критично пусти – сравнението на числата от миналогодишния период 1 – 16 юни с този разкрива спад в туристическия поток от 58,7%, предава БГНЕС.

Лятото напомня с все по-унищожителна сила за кризата с Москва след инцидента със сваления от турците руски бомбардировач през ноември м.г., а Русия бе един от двата най-големи пазари в сектора. Към тази криза се прибавят и зачестилите терористични атаки в Турция, както и политическите трусове в страната, като всичко това рефлектира най-осезаемо в столицата на туризма Анталия, отбелязва агенция „Доган“.

През първите 5 месеца на тази година броят на посетителите е спаднал до 42% в сравнение с този за същия период на м.г. До края на месец май с 96% се е свил потокът от Русия и с 30% от Германия. По данни от летището в Анталия миналата година в дните от 1 до 16 юни са пристигнали 732 353 туристи, а за същия период на т.г. те са едва 302 522 души.

И докато миналата година само в рамките на тези две седмици пътниците от Русия са били 241 320 души, то сега те са 3517. През 2014 г. броят им е бил 318 000.

С 44,9% се е свил броят на германските туристи. През първата половина на юни 2015 г. в Анталия са почивали 213 735 души, докато сега са 117 845. Отлив от тази дестинация регистрират и туристи от Казахстан с 63,3%, Швеция с 50,6%, Швейцария с 61,2%, Холандия с 45,9%, Австрия с 62,4%, Чехия – 76,3%, Англия – 22,5%, Полша – 46,3%.

Рекордният срив на туристическия пазар в Русия и Европа доведе до продажбата на над 2000 хотела, както и до масирана рекламна кампания в други страни. Отбелязва се минимален ръст в интереса за почивка в Анталия от Узбекистан, Саудитска Арабия, Исландия, Албания, Иран, Грузия, Азербайджан, Литва, Украйна.

Собственици на празни хотели коментират, че причина за всичко това е не само късният финал на учебната година, но и започналият Европейски футболен шампионат и че на този фон цифрите все пак са удовлетворителни. Председателят на сдружението на професионалните хотелиери Али Къзълдаг подчертава жестоките мерки на руското правителство, което забрани на гражданите си да летуват в Турция и на туроператорите да продават пакети за почивки, като ги заплаши с огромни глоби.

„Очакваният туристически поток от Украйна също не се състоя, но тази страна преживява сериозна икономическа криза. Паралелно с това действа и факторът за несигурност, свързан с терористичните нападения. Не сме имали друг такъв юни, не сме го и прогнозирали. Пазарът е под натиска на икономически и политически трусове, Европейския футболен шампионат, късния старт на ученическите ваканции, месеца Рамадан (мюсюлманските пости преди Шекер байрама). Всичко това предизвика тежък срив както на вътрешния ни пазар, така и на този в Близкия Изток“, коментира Къзълдаг.

 

Източник: http://epicenter.bg

Posted on 23.06.2016, in Балканите, Икономика and tagged , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: