„Технопром-2016“ представи технологии и перспективи


"Технопром-2016" представи технологии и перспективиВ Новосибирск се проведе IV международен форум за технологично развитие „Технопром-2016″. Основната тема тази година бе научно-технологичното обезпечение на стратегическите задачи на Руската федерация в Арктика и основните насоки на дългосрочното развитие на националната научно-технологична сфера.

Тази година форумът събра над 5000 души — представители на науката, бизнеса и властите от различни региони на Русия и света, сред които и 50 ръководители на водещи руски и чуждестранни компании от Германия, Франция, Италия, Беларус, Казахстан, Индия, Китай, страните от ОНД и др.

Главното събитие в деловата програма на Х Венчър панаир бе конференцията с участието на представителите на Европейската икономическа комисия на ООН, където се обсъждали въпросите за интегриране на руски разработки в глобалната иновационна среда. Нови разработки от сферата на биомедицината, нанотехнологиите, робототехниката, енергетиката и информационните технологии бяха представени от 30 компании, а на 10 юни специална комисия определи най-добрите сред тях.

На заседанието на Държавната комисия по въпросите на Арктика бе взето решение за разработване на специален арктически държавен стандарт за качество. По думите на председателя на организационния комитет на форума вицепремиерът на РФ Дмитрий Рогозин, Арктика ще бъде т. нар. тест за надеждност и най-високо качество на продукцията не само за арктически региони в Русия, но и за всички останали области на страната.

Той отбеляза, че в новосибирското Академично градче вече се разработват напреднали морски технологии, сред които нови методи за търсене на находища, дистанционно управляеми дълбоководни устройства за диагностика и ремонт на сондажно оборудване, устройства за свръхдълбоко сондиране, плавателни заводи за втечняване на газ директно в морето и много други. По думите на вицепремиера такива технологии минимизират човешкото присъствие на обектите, а това е от изключително значение в условията на Арктика.

Технопром-2016″ включи 36 мероприятия, в това число и две основни пленарни заседания: „Стратегията за научно-технологично развитие на Русия в условията на променливия свят” и „Стратегията на Русия в Арктика: задачи и приоритети”.

Програмата на форума бе определяна преди всичко от научно-технологичното обезпечение на решенията на стратегическите задачи на Русия в Арктика. Сред обсъжданите теми бяха адаптация на човека в неблагоприятни климатични условия, усвояване на находищата, изследване на речните устия в арктическия сектор на Русия.

Като резултат на проведените срещи и дискусии са подписаните стратегически споразумения както с руски, така и с международни представители в сферата на технологиите, хранителната промишленост, биотехнологиите, фармацевтиката, диагностиката, медицината, козметиката, селското стопанство и ветеринарната медицина.

Фокусът при някои от срещите бе върху фирми, специализирани в производството на ваксини, лекарства, диагностични системи, пробиотици, селскостопански продукти и др. Едно от най-главните споразумения бе за сътрудничество в рамките на реализацията на междурегионалната програма „Сибирска биотехнологична инициатива”, подписано от седем субекта на Сибирския федерален окръг.

 

Източник: „Русия днес“

Реклами

Posted on 22.06.2016, in Наука и технологии and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: